Preživeo tragediju jer mu je ISTEKAO PASOŠ! Ali mladi par, nažalost, nije dočekao svadbu! (FOTO)
Foto: facebook / ikelatif

život, drama i posledice

Preživeo tragediju jer mu je ISTEKAO PASOŠ! Ali mladi par, nažalost, nije dočekao svadbu! (FOTO)

Roman Valutov je bio na spisku putnika kobnog leta, ali mu radnici na aerodromu nisu dali da uđe u avion jer nije imao važeći dokument
Objavljeno:

Pevač u horu Aleksandrov ruske armije proglašen je mrtvim u tragediji u Sočiju, ali se ispostavilo da je živ i da se nije ukrcao na let jer mu je istekao pasoš.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Roman Valutov (29) je bio na spisku putnika kobnog leta, ali mu radnici na aerodromu nisu dali da uđe u avion jer nije imao važeći dokument, budući da mu je pasoš istekao još u julu.

ŠTA TI JE SUDBINA Poginuli članovi ruskog hora u poslednjoj poseti BG otpevali TAMO DALEKO! Naježićete se kad čujete! (VIDEO)

- Bio sam na imigracionom, a jedna devojka koja tamo radi mi je rekla: Šalite se? Vaš pasoš je istekao još u julu! Iznervirao sam se i otišao kući - rekao je Valutov.

- Stigao sam kući u 3.30 ujutro i počeli su da me zovu ljudi, pitali su me da li sam živ. Pogledao sam na internetu i video svoje ime na spisku poginulih. Plakao sam. Moji prijatelji i rodbina bili su u šoku - priča Valutov, a prenosi Dejli mejl.

Među 93 žrtve bili su Ralina Gilmanova (22) i njen verenik Mihail, koji su oboje bili članovi ansambla Aleksandrov. Uskoro su planirali brak. Trogodišnji dečak Artem ostao je siroče, jer su u nesreći poginuli njegovi roditelji Oleg i Jekaterina Korzanov, plesači u Horu Crvene armije.

Pevač u horu Aleksandar Šutko (30) objavio je na društvenim medijima poslednji post neposredno pred poletanje.

Njegova sestra Ema rekla je: "Aleksandar me je nazvao i rekao da su se već ukrcali i da poleću za 15 minuta. 'Zvaću te kad stignemo', rekao je. Ali nije nas zvao. Pokušali smo da ga kontaktiramo, ali bio je van dometa".

(Espreso.co.rs / Blic / Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.