PRAVNI STATUS ABORTUSA ŠIROM SVETA: Objavljena DETALJNA mapa, evo gde je LEGALIZOVAN, a gde ZABRANJEN! (FOTO)
Mapa, Foto: Printscreen/Statista.com

REPRODUKTIVNA PRAVA

PRAVNI STATUS ABORTUSA ŠIROM SVETA: Objavljena DETALJNA mapa, evo gde je LEGALIZOVAN, a gde ZABRANJEN! (FOTO)

Ova mapa sveta koristi podatke Centra za reproduktivna prava da prikaže stanje globalnih zakona o abortusu početkom 2021

Objavljeno: 11:39h

Prema procurelom nacrtu mišljenja koji je objavio Politico, američki vrhovni sud je privremeno izglasao da poništi Roe protiv Vejda - značajnu presudu iz 1973. kojom je legalizovan abortus širom zemlje u Sjedinjenim Državama. Reproduktivna prava su nedavno stavljena pod veliki pritisak u nekim delovima zemlje, a analiza Instituta Gutmaher predviđa da će oko polovina američkih država iskoristiti poništenje Roe protiv Vejda tako što će potpuno zabraniti abortuse.

Međutim, napreduje se i drugde u svetu. U februaru ove godine, Kolumbija je dekriminalizovala abortus tokom prve 24 nedelje trudnoće. Ovo je bio najnoviji korak napred za reproduktivna prava u Latinskoj Americi nakon odluke Vrhovnog suda o dekriminalizaciji u Meksiku u septembru 2021. - imajte na umu da to još nije stupilo na snagu. U januaru 2021. Argentina je postala najveća latinoamerička zemlja koja je legalizovala abortus.

Test za trudnoću
Test za trudnoću foto: Printscreen

Azija je takođe videla poteze u korist reproduktivnih prava. Od početka 2021. godine, Južna Koreja je dekriminalizovala abortus do 14. nedelje trudnoće. Na Tajlandu je parlament u januaru 2021. izglasao da se abortus legalizuje u roku od 12 nedelja, iako su još uvek na snazi kazne za one koji prekinu trudnoću kasnije.

Infographic: The Legal Status Of Abortion Worldwide | Statista You will find more infographics at Statista

Ova mapa sveta koristi podatke Centra za reproduktivna prava da prikaže stanje globalnih zakona o abortusu početkom 2021.

(Espreso/Statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.