POSLEDNJA PORUKA PRIRODE: Osam fotografija koje pokazuju kako je klima promenila svet u 2016!
Foto: Reuters

nepovratni procesi

POSLEDNJA PORUKA PRIRODE: Osam fotografija koje pokazuju kako je klima promenila svet u 2016!

One se dešavaju svakodnevno, vesti pristižu sa svih strana, a naučnici se trude da naprave detaljne analize kako bi pratili promene
Objavljeno: 16:10h

Nova godina nam je već stigla, a u prethodnoj smo bili svedoci velikih promena na našoj planeti. O klimatskim promenama se sve više govori, glečeri nestaju rekordnom brzinom, a suša usled nenormalno visokih temperatura pogađa veliki broj zemalja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naučnici poslednjih godina upozoravaju na poražavajuće promene koje se dešavaju kako u morima, tako i na kopnu. Usled velikog zagađenja i sve slabijeg ozonskog omotača, temperature dostižu rekordne brojke u termometrima.

Kao posledica javljaju se suše koje ugrožavaju veliki broj ljudi, direktno ili indirektno, a rešenje izgleda da nije na vidiku.

Godina iza nas ostavila je zapanjujuće podatke, a ovo su samo neka od mesta koja su se promenila prošle gosine. Poznato je da fotografije govore više od reči, a ove će nas sve naterati da se zamislimo.

Ostaje nada da ćemo u 2017. godini uspeti da poboljšamo kvalitet života na Zemlji i makar malo usporimo, ili sprečimo, procese koji se javljaju u prirodi.

1. Antarktik - Istraživače NASA i Univerziteta Kalifornija došli su podataka da se led povlači najvećom brzinom ikada i prema njihovim tvrdnjama ovaj proces direktno utiče na rast nivoa mora, a povlačenje leda je nepovratan proces.

foto: Reuters

2. Argentina i Paragvaj - Pilkomajo reka koja deli ove dve zemlje suočava se sa najvećom sušom u poslednje dve decenije. Vrane na granama su postale svakodnevica, a aligatori (mrtvi ili živi) se muče u blatu koje je ostalo nakon povlačenja reke.

foto: Reuters

3. Australija - Naučnici tokom 2016. godine istraživali Veliki koralni greben i došli do poražavajućeg podatka da je 93 odsto zahvaćeno procesom izbeljivanja, što je posledica veoma visokih temperatura mora.

foto: Reuters

4. Bolivija - Oni su proglasili vandredno stanje budući da se suočavaju sa najvećom sušom u poslednjih 25 godina. Glečeri koji snabdevaju velike gradove vodom ubrzano nestaju, dok je brana Ajuan Kota presušila.

foto: Reuters
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.