GASNA KRIZA U EVROPI: Da li će Rusi zaista ZARRNUTI VENTILE i koje opcije ima EU? Evo šta kažu Hrvati
Ilustracija, Foto: Profimedia

Ruski gas

GASNA KRIZA U EVROPI: Da li će Rusi zaista ZARRNUTI VENTILE i koje opcije ima EU? Evo šta kažu Hrvati

Najveća evropska privreda je i najveći uvoznik ruskog gasa, pokrivajući 40% svojih potreba

Objavljeno:

Prekinuvši isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, Rusija je poslala jasnu pretnju Evropskoj uniji: ako ne plate u ruskoj valuti, ostale članice bi mogle da ostanu bez gasa. Bio bi to snažan udarac za blok, ali i za Rusiju, koja skoro tri četvrtine svog prirodnog gasa izvozi u evropske zemlje. Jasmin Bojić, reporter Dnevnika Nove TV, analizira gasnu krizu.

Odluka Rusije je bila iznenađenje, ali nije bila potpuno neočekivana. Poljska i Bugarska su se manje-više pripremile. Iako je Poljska koristila ruski gas za 50 odsto ukupne potrošnje, već je najavila da neće produžiti ugovor sa Gaspromom, koji ističe krajem godine.

Izgradila je LNG terminal u Baltičkom moru, interkonektorom je povezana sa nemačkom i češkom gasnom mrežom, za tri dana će početi da radi interkonektor sa Litvanijom, a u oktobru Baltički gasovod, koji će snabdevati Poljsku gasom iz Norveško Severno more.Bojić.

Bugarska, koja je uvozila čak 90 odsto gasa iz Rusije, u nepovoljnom je položaju, ali joj ne preti katastrofa. Do sada je nešto gasa kupovala preko Azerbejdžana, a količine će se povećati kada u junu bude otvoren interkonektor sa Grčkom. Takođe su rezervisali nešto gasa preko grčkog LNG terminala u blizini Atine.

1 / 7 Foto: Google Earth, EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia

Po potrebi i Poljska ima gas u skladištu. Popunilo ih je na 80 odsto, mnogo više od ostalih evropskih zemalja. U Bugarskoj su skladišta gasa popunjena samo 17%. To je dovoljno za oko mesec dana normalne potrošnje.

Očekuju se problemi ako ostale evropske članice ostanu bez gasa. Tada većina planova snabdevanja među državama članicama pada u vodu. Nemačka je najviše zabrinuta. Najveća evropska privreda je i najveći uvoznik ruskog gasa, pokrivajući 40% svojih potreba.

Nemačka centralna banka procenjuje da bi prekid isporuke ruskog gasa prouzrokovao duboku recesiju, smanjenje proizvodnje i izvoza i gubitak 550.000 radnih mesta. Sve ovo bi, naravno, imalo veliki uticaj na ostatak Evrope.

1 / 4 Foto: Profimedia

Hoće li Rusija zaista zatvoriti sve gasne ventile Evropskoj uniji? Gubici bi bili ogromni. Rusija izvozi čak tri četvrtine svog prirodnog gasa u Evropu. Opcija je preusmeravanje gasa u Kinu ili Indiju, ali tamo još nema dovoljno izgrađenih gasovoda. Konkretno, u brojkama: prošle godine je Evropska unija izdvojila više od 16 milijardi evra za ruski gas. Gas je ove godine drastično skuplji. Cena gasa u odnosu na april 2021. je sedam puta veća.

Bonus video:

07:34

NOVE DOJAVE O BOMBAMA! Ratomir Antonović i Zvonimir Jović o pozadini sve učestalijih dojava u školama, avionima i tržnim centrima

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.