POZNATO KAKVO JE STANJE U ČERNOBILJU POSLE SVEGA, OGLASIO SE ROSI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

36 GODINA POSLE

POZNATO KAKVO JE STANJE U ČERNOBILJU POSLE SVEGA, OGLASIO SE ROSI!

Navedeni konkretni brojevi ili parametre radioaktivnosti

Objavljeno:

Generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) izjavio je danas u Černobilju da je nivo radioaktivnosti u nuklearnoj elektrani "normalan".

"Nivo radioaktivnosti je normalan", rekao je Grosi prilikom posete elektrani tačno 36 godina od nuklearne havarije na tom području.

Grosi, koji nije naveo konkretne brojeve ili parametre radioaktivnosti, rekao je novinarima da je radioaktivnost povećana u odredjenim trenucima, kada su ruske snage u tu zonu unosile tešku opremu i kada su napustile to područje. Dodao je da je IAEA svakodnevno pratila situaciju.

Černobilj
Černobilj foto: Profimedia

Šef IAEA nalazi se u Černobilju zajedno sa timom stručnjaka, koji će tokom posete popraviti i sisteme za daljinsko praćenje, koji su ubrzo posle početka rata prestali da prenose podatke u sedište IAEA u Beču.

Ukrajinske vlasti su sredinom aprila saopštile da nisu u mogućnosti da obnove sredstva za praćenje radioaktivnosti na tom lokalitetu na severu Ukrajine.

Ruske snage su 24. februara, prvog dana ofanzive na Ukrajinu, zauzele Černobilj gde je potom isključena struja i veze za komunikaciju. Ruski vojnici su se krajem marta povukli sa tog mesta.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.