GUTEREŠ DANAS SA PUTINOM I LAVROVOM: Nakon toga, pravac Kijev!
Antonio Gutereš, Foto: Profimedia

sastanak

GUTEREŠ DANAS SA PUTINOM I LAVROVOM: Nakon toga, pravac Kijev!

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslva Andrej Rudenko izjavio je ranije danas da Moskva očekuje da se sa Guteresom razgovara o situaciji u Mariupolju i području čeličane "Azovstalj"

Objavljeno:

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš razgovaraće danas u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, povodom ruske specijalne vojne operacije koja je u toku u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Situacija u Ukrajini verovatno će biti glavna tema diskusija u Moskvi, gde će Gutereš doputovati iz Turske, nakon jučerašnjeg sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslva Andrej Rudenko izjavio je ranije danas da Moskva očekuje da se sa Guteresom razgovara o situaciji u Mariupolju i području čeličane "Azovstalj".

Pitanje Marijupolja

Portparol UN Farhan Hak potvrdio je juče da se od Guteresa očekuje da pokrene pitanje situacije u Marijupolju tokom posete Moskvi i Kijevu". Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da prekida sukobe kod "Azovstala" kako bi se omogućio izlazak civila, ukoliko ih ima, iz zone sukoba.

Gutereš je prošle sedmice pozvao na četvorodnevnu pauzu u Ukrajini od Velikog četvrtka do kraja nedelje, pravoslavnog Vaskrsa, kako bi se civilima omogućio izlazak, a humanitarnim konvojima pristup Donjecku, Lugansku, Mariupolju i Hersonu.

1 / 12 Foto: Profimedia

On će nakon sastanka sa Putinom i Lavrovom otputovati u Kijev, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Želenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Bonus video:

00:35

LAVROV UPOZORAVA Postoji realna opasnost od Trećeg svetskog rata

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.