U OVOJ DRŽAVI JE BIO NAJGORI ZEMLJOTRES OD 1960. GODINE: Tik je do nas! (FOTO)
Foto: Printscreen/EMSC

ZNATE LI?

U OVOJ DRŽAVI JE BIO NAJGORI ZEMLJOTRES OD 1960. GODINE: Tik je do nas! (FOTO)

Najviše je zemljotresa zabeleženo upravo na samom jugu, odakle potiče upravo najjači zabeleženi s magnitudom od 6,9 po Richeru u Crnoj Gori

Objavljeno: 14:04h

Evromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je kartu svih zemljotresa koji su se dogodili na jugoistoku Evrope od 1960. godine.

Žute tačkice, napisao je EMSC, označavaju sve epicentre u poslednjih 60 godina. Najviše je zemljotresa zabeleženo upravo na samom jugu, odakle potiče upravo najjači zabeleženi s magnitudom od 6,9 po Richeru u Crnoj Gori.

Radi se o najrazonijem zemljotresu tadašnje Jugoslavije, a pogodio je 15. aprila 1979. godine oko 15 kilometara od crnogorske obale. Sa sobom je odneo 129 života.

Drugi najrazorniji zemljotres dogodio se u Zagrebu 1. juna 1905. godine, a s magnitudom od 6.6 po Richteru odneo je 120 života.

Treći najrazorniji zemljotres kojeg je naveo EMSC dogodio se relativno nedavno, i to u Albaniji 26. novembra 2019. godine. Epicentar je bio oko 12 kilometara od grada Mamurrasa s magnitudom od 6.4 po Richteru, a sa sobom je odneo čak 51 života.

Mogu li se zemljotresi predvideti?

EMSC potvrđuje kako ne mogu.

- Seizmolozi mogu samo pretpostaviti nivo opasnosti usled zemljotresa za narednih 500-tinjak godina - navodi EMSC.

Podsetimo, sinoć je na istoku Hercegovine u 23.07 sati pogodio zemljotres magnitude od oko 6 po Richteru, a sa sobom je odneo jedan život - 27-godišnju devojku na čiju se kuću u Stocu srušila stena.

Zemljotres su osetili gradovi širom zemlje, a građani su objavili niz videa snimljenih u tom trenutku.

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.