ŠTA JE TO PAPA FRANJA IMAO DA PORUČI VIKTORU ORBANU? Isplivali DETALJI!
Viktor Orban, Foto: Profimedia

sastali se

ŠTA JE TO PAPA FRANJA IMAO DA PORUČI VIKTORU ORBANU? Isplivali DETALJI!

Skoro 626.000 ukrajinskih izbeglica ušlo je u Mađarsku od početka rata 24. februara, rekao je portparol mađarske vlade

Objavljeno:

Papa Franja primio je danas prvi put u Vatikanu mađarskog premijera Viktora Orbana i zahvalio mu što je primio izbeglice iz Ukrajine.

Posle četrdesetak minuta privatne audijencije, Sveti otac je Orbanu poklonio bronzani medaljon sa likom svetog Martina koji je odsekao svoj ogrtač da bi obukao siromašne, saopštila je pres služba Svete stolice. Papa je zahvalio Orbanu na prijemu koji je Mađarska organizovala za izbeglice iz Ukrajine, dodaje isti izvor.

Skoro 626.000 ukrajinskih izbeglica ušlo je u Mađarsku od početka rata 24. februara, rekao je portparol mađarske vlade. Među njima je 17.000 zatražilo humanitarnu zaštitu, a 100.000 privremeni boravak.

1 / 6 Foto: Profimedia

Zamolio sam papu Franju da podrži naše napore za mir“, napisao je Orban kasnije na Fejsbuku.

Papa i Orban drugačije gledaju na problem migracija

Papa i Orban imaju različite poglede na migracije: Orban, koji dolazi iz kalvinističkog porekla, ističe svoju posvećenost „hrišćanskoj“ Evropi kako bi opravdao svoju antiimigracionu politiku, a Sveti otac smatra da je dobronamerno prihvatanje migranata verska obaveza.

Papa Franja
Papa Franjafoto: Profimedia

Zbog zalaganja za izbeglice, papu su mediji bliski mađarskoj vladi često nazivali „glupim“ i „glupim“.

Duhovni vođa 1,3 milijarde katolika koji je predvodio misu na zatvaranju Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti u septembru 2021. godine, sastao se tom prilikom sa premijerom i pozvao Mađare da budu „otvoreni” za sve.

Viktor Orban, koga je Brisel više puta optuživao za nepoštovanje vladavine prava, nedavno je osvojio četvrti uzastopni mandat i ogromnu većinu u parlamentu.

Nakon sastanka sa papom, sastao se sa Mateom Salvinijem, predsednikom Lige (krajnje desno), rekao je portparol potonjeg.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.