RUSI KAŽU DA SU ZAUZELI MARIUPOLJ: Šta zaista znači "pad" lučkog grada na jugu Ukrajine?
Mariupolj, Foto: Profimedia

ŠTA SE DEŠAVA ZAISTA

RUSI KAŽU DA SU ZAUZELI MARIUPOLJ: Šta zaista znači "pad" lučkog grada na jugu Ukrajine?

Putin je naredio da se odustane od napada, ali da se čeličana blokira tako da ni "muva ne može da prođe"

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je u četvrtak da ruske snage otkažu planove za napad na čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, u kojoj se nalaze na stotine ukrajinskih vojnika i civila.

Efikasno objavljujući pobedu u gradu posle skoro dva meseca opsade, Putin je rekao da nema smisla pokušavati da se isteraju branioci zabarikadirani unutar velike fabrike.

- Smatram da je predloženi napad na industrijsku zonu u Mariupolju neprikladan i zahtevam da se odustane od njega - rekao je on ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu tokom sastanka.

Ruski predsednik je rekao ministru odbrane da nema potrebe ulaziti u podzemne hodnike ispod fabrike, kao i da ruske trupe treba hermetički da blokiraju industrijsku zonu u Azovstalu.

Mariupolj
foto: Profimedia

- Blokirajte je da ne može ni muva da prođe - rekao je Putin

Šojgu je procenio da se oko 2.000 ukrajinskih boraca nalazi u fabrici, a Putin ih je pozvao da se predaju, rekavši da će se Rusija ophoditi prema njima sa poštovanjem.

Tokom noći je Mihail Podoljak, član pregovarčkog tima Ukrajine, predložio da pregovori o sudbini preostalih boraca budu održani u Mariupolju.

- Bez bilo kakvih uslova. Spremni smo da održimo "specijalnu rundu pregovora" u Mariupolju - rekao je on.

Šta znači pad Mariupolja?

Najnovija ruska tvrdnja da je Mariupolj pao možda ne predstavlja nikakvu značajnu promenu na terenu u opkoljenom južnom lučkom gradu, piše Guardian.

Britanski medij piše kako se čini da je sastanak Putina i Šojgua bio "orkestriran" kako bi se Rusi povukli od napada na čeličanu, koji je bio sputan žestokim ukrajinskim otporom i poteškoćama u radu u industrijskoj zoni.

I Sky News piše da se radi o "predstavi za javnost" i da pad Mariupolja ne predstavlja nikakvu stvarnu promenu na terenu.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Sam način na koji je poruka o padu Mariupolja saopštena u javnosti, tokom sastanka Putina i Šojgua koji je emitovan na ruskim prorežimskim televizijama, sugeriše da se radi o predstavi za javnost - piše dopisnik Sky news-a iz Moskve.

On kaže da je Šojgu na sastanku Putinu s papira čitao izveštaj o borbama u Mariupolju i tvrdio da je grad "oslobođen" iako se u stvarnosti borbe u Mariupolju i dalje vode.

Nema predaje

Grad sa nekada 400.000 stanovnika na Azovskom moru, pod bombardovanjem i opsadom od najranijih dana sukoba, bio je poprište najtežih borbi i najgore humanitarne katastrofe tokom konflikta.

Ukrajina je rekla da je tamo ubijeno desetine hiljada civila. Međutim, Rusija je rekla da je sada, osim velike čeličane, grad pod njihovom kontrolom.

Komandant puka Azov odbio je zahteve Rusije da se branioci predaju. Svjatoslav Palamar je u video-apelu pozvao "treće strane" da garantuju bezbednost stotinama civila koji se nalaze u bunkerima fabrike.

- Ne prihvatamo uslove Ruske Federacije o polaganju oružja i predaji naših branioca kao zatvorenika - rekao je on.

Kijev je optužio Moskvu da je blokirala sve napored ukrajinske strane za slanje pomoći Mariupolju ili autobusa za evakuaciju civila i nasilnu deportaciju desetine hiljada stanovnika u

Rusiju. Moskva kaže da je Rusija primila 140.000 civila tokom humaniatrnih evakuacija.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Bitka za Donbas

Mariupolj je veza koju Moskva treba da obezbedi kako bi povezala teritoriju koju drže separatisti u regionu Donbasa na istoku Ukrajine i Krim, poluostrvo koje je zauzela 2014.

Takođe je i glavna luka Donbasa, u kojem se nalaze Donjeck i Lugansk, i ovaj region je Kremlj sada opisao kao glavni cilj sukoba.

Nakon što nije uspela da zauzme Kijev prošlog meseca i bila primorana da se povuče iz severne Ukrajine, Rusija se pregrupisala kako bi ove nedelje započela veliku novu ofanzivu u Donbasu, gurajući iz nekoliko pravaca da opkoli ukrajinske trupe.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.