BAJDEN OPET O PUTINU: Svašta je izrekao o TRENUTNOM STANJU!
Bajden i Putin, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

BAJDEN OPET O PUTINU: Svašta je izrekao o TRENUTNOM STANJU!

Bajden je rekao da je odobrio puštanje milion barela sirove nafte iz rezervi dnevno, u koordinaciji sa američkim partnerima i saveznicima širom sveta

Objavljeno: 18:33h

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je prošlomesečni rast inflacije od 70 odsto posledica poskupljenja izazvanog ratom ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine i njegovog uticaja na cene goriva i energije, prenosi Anadolija.

„Putinova invazija na Ukrajinu podigla je cene gasa i hrane širom sveta. To smo videli u najnovijim podacima o inflaciji. Činim sve što mogu da snizim cene i odgovorim na Putinovo povećanje cena“, napisao je Bajden na Tviteru.

Bajden je rekao da je odobrio puštanje milion barela sirove nafte iz rezervi dnevno, u koordinaciji sa američkim partnerima i saveznicima širom sveta, dok njegova administracija radi sa američkim proizvođačima nafte na povećanju proizvodnje.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

„Osim cena gasa, pozvao sam Kongres da preduzme hitne korake za smanjenje troškova porodičnih računa za komunalne usluge, cene lekova i još mnogo toga, uz istovremeno smanjenje deficita kako bi se smanjili inflatorni pritisci. To bi napravilo veliku razliku za porodice“, rekao je Bajden.

Uz rastuću globalnu potražnju u eri pandemije i zabrinutosti oko zaliha usred rata, početkom marta cene sirove nafte su porasle na najviši nivo u poslednjih 14 godina.

Godišnja potrošačka inflacija u Sjedinjenim Državama skočila je u martu na 8,5 odsto, najviše od decembra 1981. godine. Proizvođačke cene su u martu skočile za 11,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najveći godišnji rast od novembra 2010. godine.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.