RUSI SU DALI ROK KOJI USKORO ISTIČE: Šta će biti sa Mariupoljem?
Mariupolj, Foto: Profimedia

PITAJU SE SVI

RUSI SU DALI ROK KOJI USKORO ISTIČE: Šta će biti sa Mariupoljem?

Zvaničnici kažu da se stotine civila skriva u podrumima fabrike, koja je ranije zapošljavala 10.000 ljudi

Objavljeno:

Sudbina ukrajinskog grada Mariupolja počiva na čeličani Azovstal, ogromnom kompleksu koji se prostire na deset kvadratnih kilometara u jugoistočnom delu lučkog grada.

Ukrajinske snage su se konsolidovale oko fabrike i nastavljaju da se odupiru ruskim napadima, ali ukrajinski komandant je situaciju nazvao "kritičnom“.

Prema rečima majora Serhija Voline, komandanta ukrajinske 36. odvojene brigade marinaca, čeličana je "potpuno opkoljena".

- Ima oko 500 ranjenih vojnika, veoma je teško pružiti im medicinsku negu. Oni bukvalno trunu - rekao je on za CNN.

On je rekao da u Azovstalu ima civila.

- I oni su na udaru eksplozija... Po njima, pored njih, Rusi koriste teške avionske bombe protiv nas i udaraju artiljerijom - rekao je Volina.

Zvaničnici kažu da se stotine civila skriva u podrumima fabrike, koja je ranije zapošljavala 10.000 ljudi, a zvaničnik mariupoljske policije rekao je za CNN da su zalihe hrane i vode sve manje usred teškog bombardovanja.

Navodno u Azovstalu ima dosta porodica sa decom, koje su tu skrivaju nedeljama.

1 / 5 Foto: Profimedia

Volina je pozvala treću zemlju za pomoć da obezbedi rutu za evakuaciju čamcem ili helikopterom, kako bi se vojnici i civili odveli na bezbedno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u video obraćanju da ruske snage blokiraju rute za evakuaciju iz Mariupolja.

U međuvremenu, Služba bezbednosti Ukrajine objavila je navodno presretanje komunikacije komandanta ruske kopnene jedinice, koji je rekao da ruski avioni planiraju da „sve sravne sa zemljom“ oko fabrike.

Mariupolj, koji se nalazi na jugoistoku Ukrajine, bio je na meti ruskih snaga tokom rata zbog svog strateškog položaja na obali Azovskog mora. Njegovo preuzimanje bi omogućilo Rusiji da stvori neprekidni kopneni most od Donbasa do Krima.

Podsetimo, rusko ministarstvo odbrane postavilo je jutros ukrajinskim borcima novi ultimatum.

U saopštenju se navodi da su ruske snage otvorile humanitarni koridor od fabrike Azovstal „za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkih formacija“ da „dobrovoljno polože oružje“ kao i da se evakuišu civili.

„Od 22:00 časa (po moskovskom vremenu) 19. aprila 2022. niko nije koristio navedeni koridor“, dodalo je ministarstvo.

Rusija je rekla da će „još jednom“ ponuditi Ukrajini opciju „da prestane da se bori i polože oružje“ od 14 časova (po moskovskom vremenu) u sredu, 20. aprila.

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.