MISTERIOZNI BOBAN S. Ko je Srbin kod kojeg je živeo MONSTRUM IZ BERLINA?
Foto: Printscreen/Twitter

pomagao im da stignu u siriju

MISTERIOZNI BOBAN S. Ko je Srbin kod kojeg je živeo MONSTRUM IZ BERLINA?

U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj devojci Nadini H, su do prvog pretresa u avgustu redovno održavane „konferencije“
Objavljeno: 14:26h

Nemačka policija je u utorak uhapsila petoricu islamista koji već duže vreme po Nemačkoj regrutuju buduće borce Islamske države. Među njima je i „Nemac srpskog porekla“ Boban S. Šta se zna o ovom čoveku?

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Službe i policija već dugo imaju u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda. Još su 10. avgusta pretražili stan tog čoveka za kojeg mediji navode da je „nemački Srbin“, koji ima pasoše obe zemlje. Ponegde piše da je „konvertit“, ali se ne navodi da li je rođen u Nemačkoj ili Srbiji.

Ubica iz Berlina ŽIVEO KOD SRBINA koji ga je regrutovao za ISIS! (FOTO)

Dva tima policije konačno su ga uhapsila u utorak ujutru (8.11.) u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Nemačkoj. Boban S. je, zajedno sa četvoricom drugih uhapšenih islamista, vrbovao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka gde su se pridruživali džihadistima.

„Konferencije“ četvrtkom

S. nije bio centralni čovek mreže, ali ono što su medijima ispričale komšije iz Dortmunda, ne deluje nimalo naivno. U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj devojci Nadini H, su do prvog pretresa u avgustu redovno održavane „konferencije“, sastanci sa istomišljenicima. Uvek bi se četvrtkom okupljali odvojeno ili muškarci dugih brada ili potpuno zabrađene žene. Susedi nisu znali da kažu šta je konkretno bila tema ovih sastanaka.

Do pre otprilike četiri godine je, prenose komšije, ovaj par bio „potpuno normalan“ i povremeno organizovao kućne žurke i sedeljke. Onda je sve namah prestalo, da bi susedi sreli Nadine H. pola godine kasnije, sada potpuno prekrivenu nikabom.

Boban S. je tražio da ga zovu Abdurahman. Pod tim imenom je nastupao kao propovednik u jednoj prostoriji za molitve koji je vodio u Severnom gradu Dortmunda. O tome lokalni list Rurnahrihten piše da je „u Dortmundu, koji nije poznat kao uporište podržavalaca IS, strategija radikalnih salafista već godinama da održavaju konspirativne sastanke u privatnim prostorijama“.

foto: Ilustracija, Reuters

Savezno državno tužilaštvo tvrdi da je S. između ostalog imao zadatak da „istomišljenike i one spremne da putuju na front podučava arapskom jeziku i radikalno-islamskim sadržajima. To je imalo za cilj da stvori ideološku i jezičku osnovu za buduće delovanje pri Islamskoj državi, posebno za učešće u borbenim aktivnostima.“

Pokrajinska Služba za zaštitu ustavnog poretka (pandan srpskoj BIA) označila je Bobana S. kao osobu koja radikalizuje ljude. „To znači da indoktriniraju na islamskim seminarima koji su zamaskirani kao turističke agencije ili privatne prostorije“, kaže o tome Burhard Frajer, šef pokrajinske Službe u Severnoj Rajni-Vestfaliji. On Bobana S. označava jednim od predvodnika radikalizacije u pokrajini. „Zato je ovaj udarac koji smo im zadali tako važan.“

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.