DA LI ĆE EVROPA OSTATI BEZ RUSKE NAFTE? Francuska povukla novi POTEZ, poruka evropske države i više nego JASNA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

kupovina

DA LI ĆE EVROPA OSTATI BEZ RUSKE NAFTE? Francuska povukla novi POTEZ, poruka evropske države i više nego JASNA!

Rok za isplatu avansa za aprilske isporuke gasa na osnovu ugovora sa evropskim zemljama istekao je 15. aprila, a kompanije će biti u obavezi da isplaćuju dugove u rubljama

Objavljeno:

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da je u toku izrada propisa o embargu na uvoz ruske nafte na nivou Evropske unije.

Le Mer je rekao za radio "Evropa 1" da taj potez traži francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

"Nadam se da ćemo u narednim nedeljama ubediti naše evropske partnere da prestanu da uvoze rusku naftu", dodao je on.

Inače, u Evropi traju rasprave o kupovini ruskog gasa u rubljama, a jedan broj evropskih kupaca već ove nedelje mora da odluči da li će "Gaspromu" plaćati gas u valuti Rusije.

1 / 7 Foto: Profimedia

Evropska komisija i niz zemalja smatraju da će taj korak narušiti sankcije protiv Rusije, dok druge članice EU nisu saglasne sa tim.

Kako navodi ruski list "Komersant", za sada je najvjerovatniji scenario prema kojem će pojedini "Gaspromovi" klijenti odbiti da plaćaju gas rubljama, što će dovesti do obustave isporuka početkom maja.

Rok za isplatu avansa za aprilske isporuke gasa na osnovu ugovora sa evropskim zemljama istekao je 15. aprila, a kompanije će biti u obavezi da isplaćuju dugove u rubljama.

Uobičajeno je da nakon isteka roka za isplatu nove isporuke, na osnovu dugoročnog ugovora, prodavac gasa ispostavlja račun u roku od pet dana. Kupac posle toga ima sedam dana da taj račun izmiri, navodi Srna.

Ako novac nije uplaćen, kupac ima još dodatnih pet do sedam dana /grejs-period/ da to učini. U slučaju da se to ne dogodi, prodavac ima pravo da obustavi isporuke gasa na osnovu dugoročnog ugovora.

"Gasprom" je 2014. godine obustavljao isporuke gasa "Naftogasu Ukrajine", koji je prekinuo da plaća dug za taj energent.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.