(UŽIVO) ŠOLC O VOJNOJ POMOĆI UKRAJINI: Rusija najavila prekid vatre oko čeličane u Mariupolju
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia, Google Earth, EPA-EFE/STEVE POPE

55. dan rata u ukrajini

(UŽIVO) ŠOLC O VOJNOJ POMOĆI UKRAJINI: Rusija najavila prekid vatre oko čeličane u Mariupolju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da su ruske snage počele bitku za Donbas, nakon što su visoki ukrajinski zvaničnici rekli da je Moskva započela novu ofanzivu duž većeg dela istočnog krila Ukrajine

Objavljeno: 23:36h

Činjenice:

  • Zelenski objavio da je "počela bitka za Donbas"
  • Ukrajina počela proces pridruživanja EU
  • Medvedčuk se obratio Putinu i Zelenskom
  • Bugarske diplomate proterane iz Rusije
  • Bojčenko: Iz Mariupolja deportovano 40.000 civila u Rusiju
  • Plenković razgovarao sa Zelenskim
  • Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 55. dan.

Ukrajina je popunila upitnik koji predstavlja polaznu osnovu za odlučivanje Evropske unije o njenom članstvu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uručio je šefu delegacije EU u Kijevu popunjen upitnik, što je korak da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU. On je zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepu Borelju i Masikasu na brzom radu na dostavljanju upitnika.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao juče da će razgovarati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim partnerima o novim sankcijama Rusiji.

1 / 25 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da su ruske snage počele bitku za Donbas, nakon što su visoki ukrajinski zvaničnici rekli da je Moskva započela novu ofanzivu duž većeg dela istočnog krila Ukrajine.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika, Andrij Jermak, izjavio je juče da je počela druga faza rata, misleći na novi napad Rusije na istok Ukrajine.

On je to izjavio nakon što je ranije juče sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksij Danilov rekao da se čini da je Rusija juče ujutru započela očekivanu novu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage u opkoljenom gradu Mariupolju nastavljaju da pružaju otpor ruskoj vojsci, izjavio je juče za nacionalnu televiziju Anton Heraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Premijeri Rusije i Belorusije Mihail Mišustin i Roman Golovčenko razgovarali su juče telefonom o akciji protiv zapadnih sankcija.

Iz časa u čas:

23:25 Najviši američki general održao je virtuelni sastanak sa američkim saveznicima o ruskim operacijama u Ukrajini

General Mark Mili održao je u utorak virtuelni sastanak sa nekoliko američkih saveznika.

Vojni lideri su "delili procene tekućeg ruskog napada na Ukrajinu, uključujući multilateralnu bezbednosnu pomoć kako bi se pomoglo Ukrajini da povrati i odbrani svoj suverenitet".

Poziv je uključivao lidere iz Australije, Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Holandije, Norveške, Portugala, Švedske, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva, navodi CNN.

Mili je "pozvao saveznike da nastave da ubrzavaju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i potvrdio važnost angažmana sa saveznicima i partnerima kako bi se zadovoljile hitne potrebe Ukrajine".

23:13 IAEA: Uspostavljena komunikacija sa elektranom u Černobilju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljena direktna telefonska komunikacija izmedu nuklearne elektrane u Černobilju i ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela.

Ukrajinske vlasti su 10. marta obavestile tu agenciju UN sa sedištem u Beču da je izgubljen direktan kontakt sa ovim postrojenjem, mestom nuklearne havarije koja se dogodila 1986. godine, prenosi AP.

Ruske snage zauzele su postrojenje u Černobilju na samom početku vojne intervencije 24. februara i povukle se iz njega 31. marta.

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi rekao je danas da je "veoma dobra vest da regulator sada može direktno da kontaktira sa elektranom u slučaju potrebe".

Grosi planira da povede misiju eksperata IAEA u Černobilj da izvrše procenu nuklearnu i radiološke bezbednosti, isporuče opremu i poprave sisteme za daljinsko praćenje rada.

23:00 Pentagon: Partneri Ukrajine obezbedili vojne avione i delove

Partneri Ukrajine su obezbedili dodatne vojne avione i delove za popravku borbenih letelica ukrajinske vojske koje su oštećene ili neispravne, saopšteno je danas iz Pentagona.

- Dobili su dodatne letelice i delove za avione kako bi im se pomoglo da aktiviraju što više borbenih aviona - izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi i dodao da Vašington nije obezbedio avione za Ukrajinu, prenosi Rojters.

22:31 Bajden kaže da ne zna da li će otputovati u Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima u Portsmutu u Nju Hempširu u utorak da nije siguran da li će otputovati u Ukrajinu.

- Odgovor je, ne znam - rekao je Bajden novinarima nakon njegovih komentara o infrastrukturi,.

- Bio sam u Ukrajini mnogo puta, samo nisam bio tamo skoro. Više od bilo koga drugog - ja sam jedini koji je dva puta razgovarao sa Radom - rekao je on, misleći na parlament Ukrajine.

Ranije je Bela kuća saopštila da nema planova da predsednik otputuje u Ukrajinu, ali je dodala da ako postoji, malo je verovatno da će planirati putovanje iz bezbednosnih razloga.

- Ako bi neko otišao, ne bismo ovde ili bilo gde iz vlade navodili ko, ako i kada, iz bezbednosnih razloga, tako da ne bismo imali nikakve detalje - rekla je Psaki novinarima u ponedeljak.

22:15 Mariupolj: Ruske snage pozivaju ukrajinske na predaju

Ruske oružane snage pozivaju ukrajinske trupe koje su i dalje u čeličani Azovstal da se predaju, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

- Ovaj poziv na predaju se odmah prenosi ukrajinskoj strani posredstvom zamenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk preko operativnih kanala za komunikacije - rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, ovaj poziv će biti neprekidno upućivan ukrajinskim jedinicama u krugu Azovstala preko radio talasa na svakih 30 minuta počevši od 20. aprila u ponoć po moskovskom vremenu.

22:00 Podoljak: Teško je reći kada će se razgovori nastaviti kako se napadi intenziviraju

Teško je reći kada će se nastaviti mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije, kaže glavni ukrajinski pregovarač.

Mihail Podoljak je rekao da će trenutna pauza verovatno biti produžena opsadom Mariupolja i očiglednom željom Rusije da ojača svoje napade obnovljenom ofanzivom na istoku.

Odnosi su takođe pogoršani zbog navodnih ubistava civila u gradu Buča pre povlačenja ruskih snaga ranije ovog meseca.

Poslednji razgovori licem u lice održani su 29. marta.

- Očigledno, na pozadini tragedije u Mariupolju, pregovarački proces je postao još komplikovaniji - rekao je Podoljak za Rojters.

- Rusija se prkosno odriče bilo kakvih manifestacija humanosti i humanizma kada su u pitanju određeni humanitarni koridori. Posebno kada govorimo o Mariupolju dodao je.

Ukrajinske vlasti kažu da je najmanje 20.000 civila ubijeno u Mariupolju od početka rata i da su napori da se evakuiše grad više puta ometani ruskim granatiranjem.

- Teško je reći kada će biti moguća sledeća runda pregovora licem u lice, jer se Rusi ozbiljno klade na (ostvarivanje dobiti u) takozvanoj "drugoj fazi specijalne operacije" - rekao je Podoljak.

21:42 Rusija najavila prekid vatre oko čeličane u Mariupolju

Kako javljaju ruski državni mediji, Rusija će "držati primirje oko mariupoljske čeličane", prenosi Sky News.

Prekid vatre biće održan u sredu u oblasti oko čeličane Azovstal u gradu Mariupolju na jugu zemlje, javila je državna novinska agencija RIA.

Agencija je citirala rusko ministarstvo odbrane da je potvrdilo taj potez.

Područje je postalo ključno bojno polje na jugu Ukrajine, a pretpostavlja se da se ostatak gradskih odbrambenih snaga tamo drži.

Izveštaji kažu da je prisutno i 1.000 civila, iako su ruski državni mediji poslednjih sati tvrdili da je oko 120 pobeglo kroz humanitarne koridore u utorak.

21:25 Ostin će se sastati sa poljskim i češkim kolegama u Pentagonu kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin sastaće se sa poljskim i češkim kolegama na odvojenim bilateralnim sastancima u Pentagonu u sredu i četvrtak ove nedelje.

Ukrajina će biti u fokusu oba sastanka, rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi tokom brifinga u Pentagonu u utorak.

Ostin će se u sredu u Pentagonu sastati sa poljskim kolegom, ministrom nacionalne odbrane Mariušem Blaščakom. On će se u četvrtak u Pentagonu sastati sa češkom koleginicom, ministarkom odbrane Janom Černohovom.

Oba bilateralna sastanka biće fokusirana "ne samo na naše odnose sa ovim pojedinačnim zemljama, već, naravno, na ono što se dešava u Ukrajini" rekao je Kirbi.

21:20 Konašenkov: Likvidirano do 180 ukrajinskih vojnika

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske oružane snage ubile oko 180 ukrajinskih vojnika, uništile 15 oklopnih vozila ukrajinske vojske i jedan raketni lanser za sistem Buk-M1.

Konašenkov je rekao da su ruske snage uništile dva uporišta ukrajinske vojske u oblasti Kalinovo-Popasnoje, kao i da su onesbosobile šest oblasti gde je bilo stacionirano ljudstvo i vozila ukrajinske vojske nedaleko od Mirnoja, Slavjanska i Popasnoja, prenosi TAS S.

- Do 180 vojnika i 15 vozila je eliminisano, kao i jedna Buk-M1 nedaleko od naselja Barvenkovo - rekao je Konašenkov.

20:59 Šolc: Nemačka će nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini, ali preko proizvođača oružja

Nemačka je iscrpela oružje koje može da obezbedi Ukrajini iz svojih zaliha, ali će sarađivati sa privatnim proizvođačima vojne opreme kako bi pomogla Kijevu u ispunjavanju njegovih zahteva, izjavio je u utorak nemački kancelar Olaf Šolc.

Olaf Šolc
foto: Profimedia

- Nameravamo da platimo ove isporuke - rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu.

"Oružje sa značajnim udarom" je već isporučeno Ukrajini, rekao je on, dodajući da će Nemačka pomoći u saradnji sa proizvođačima oružja na snabdevanju Kijevu protivtenkovskog i protivvazdušnog oružja.

- Spremni smo da omogućimo stvari (za Ukrajinu) - dodao je on.

20:24 Česka najavila servisiranje ukrajinskog vojnog arsenala

Češke kompanije vojno-odbrambenog kompleksa popravljaće ukrajinske tenkove i druga vojna vozila koja su oštećena u borbama ili im je potrebno servisiranje nakon dugotrajnog nekorišćenja, saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane.

Češka
foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češka je bila među najaktivnijim zemljama u podršci ukrajinskoj vojsci i donirala joj ili prodala oružje i municiju, tenkove iz sovjetskog doba, višecevne raketne bacače, haubice, borbena pešadijska vozila i protivvazdušno naoružanje, prenosi Rojters.

20:05 Bajden kaže da će SAD poslati još artiljerije u Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da planira da pošalje još artiljerije u Ukrajinu.

Po dolasku u Portsmut u Nju Hempširu, Bajdena su novinari na pisti pitali da li planira da isporuči Ukrajinu još artiljerije, na šta je on odgovorio sa "da" pre nego što je ušao u svoju kolonu, navodi CNN.

ISIS, Džozef Bajden
foto: Profimedia

Tokom vikenda, CNN je izvestio da su pošiljke iz najnovijeg paketa bezbednosne pomoći administracije vrednog 800 miliona dolara u Ukrajinu "počele da stižu", uključujući težu opremu, poput 11 helikoptera Mi-17, 18 topova haubica od 155 mm i još 300 dronova Switchblade

19:35 Oko 120 civila pobeglo je iz čeličane u Mariupolju

Ruski mediji tvrde da je oko 120 civila koji žive pored čeličane napustilo područje u utorak humanitarnim hodnicima.

To tek treba da potvrdi Ukrajina.

19:02 Litvanija: Zabrana javnog isticanja slova "Z"

Parlament Litvanije izglasao je danas zabranu javnog isticanja slova "Z", crne i narandžaste trake Svetog Ðorda (vojni simbol u Rusiji) i drugih simbola za koje se smatra da izražavaju podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Poslanici su takođe odobrili da kazne za kršenje zabrane budu podignute na 900 evra za fizička lica i do 1.500 evra za pravna lica, prenosi agencija Rojters.

Ruska vojna vozila u Ukrajini imaju oznaku slova "Z", a znak je počeo da se koristi kao znak podrške Rusiji.

18:34 Džonson odaje počast "nesalomivom" Zelenskom

Boris Džonson je danas govorio o svojoj nedavnoj poseti Kijevu, kada se sastao sa predsednikom Zelenskim. On svog kolegu naziva "neukrotivim vođom nacije koja se bori za opstanak i koji odaje riku naroda lavljeg srca".

Džonson je rekao da je uverio Zelenskog da su Britanija i njeni saveznici odlučili da Ukrajini daju oružje koje joj je potrebno da se suprotstavi ruskom napadu.

Boris Džonson
foto: Profimedia

Premijer dodaje da je "hitnost" još veća sada kada je Rusija pokrenula novu ofanzivu u istočnom regionu Donbasa.

On kaže da je njegov cilj da "ojača i učvrsti Ukrajinu do tačke gde se Rusija više nikada neće usuditi da izvrši invaziju".

18:28 Bajden se danas konsultovao sa saveznicima o Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden konsultovao se danas sa saveznicima o najnovijim dešavanjima u vezi sa vojnom operacijom Rusije u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Svrha poziva bila je "da se razgovara o kontinuiranoj podršci Ukrajini i naporima da se Rusija smatra odgovornom u krugu saveznika", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

ISIS, Džozef Bajden
foto: Profimedia

U međuvremenu ruske snage su zauzele prvi grad na istoku Ukrajine u sklopu novog, opsežnog napada koji je zvanični Kijev opisao kao bitku za Donbas.

Sjedinjene Države smatraju da su trenutne akcije ruskih snaga uvod u veće ofanzivne operacije na istoku Ukrajine, predočio je jedan visoki američki zvaničnik.

Među onima koji su danas razgovarali sa Bajdenom bili su kanadski premijer Džastin Trudo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, britanski premijer Boris Džonson, kao i lideri Poljske, Japana i Italije.

18:15 Izvor u Pentagonu predviđa veću rusku ofanzivu u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države vide tekuću rusku aktivnost na istoku Ukrajine kao uvod u mnogo veću ofanzivu, izjavio je danas jedan visoki zvaničnik Pentagona.

Govoreći pod uslovom da ostane anoniman, američki zvaničnik je ukazao da Rusija i dalje povećava svoje vojne kapacitete kako bi se pripremila za novu ofanzivu.

Pentagon
foto: Profimedia

Prema rečima anonimnog Rojtersovog izvora u Pentagonu, Rusija je u borbene operacije tokom poslednja 24 sata uvela još dve taktičke grupe (BTG) čime je ukupan broj aktivnih ruskih taktičkih grupa u Ukrajini povećan na 78.

18:09 Moravjecki: Ukrajinske trupe bore se za bezbednost Evrope

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da njegova zemlja ne može da ostavi svoje "susede same" i pozvao druge nacije da podrže ukrajinski "borbeni duh".

Poljski premijer je poručio da se ukrajinske trupe bore za bezbednost Evrope, prenosi BBC.

- Moramo da podržimo ovaj borbeni duh, takođe kroz brigu o najslabijima - rekao je Moravjecki u Lavovu na otvaranju novog privremenog smeštaja za raseljena lica.

- Danas smo videli žene i decu, jer se muškarci bore na frontu za slobodnu Ukrajinu i za našu bezbednost - kazao je on.

17:59 Generalni sekretar UN apeluje na četvorodnevnu humanitarnu pauzu za Ukrajinu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apeluje na četvorodnevnu humanitarnu pauzu Strasne nedelje koja počinje na Veliki četvrtak i traje do Uskrsa, 24. aprila, navodi se u saopštenju.

"Uskršnji apel za Ukrajinu" omogućiće otvaranje humanitarnih koridora, rekao je on.

- Umesto proslave novog života, ovaj Uskrs se poklapa sa ruskom ofanzivom na istoku Ukrajine. Strasna nedelja se obeležava pod oblakom rata koji predstavlja potpunu negaciju vaskršnje poruke - dodao je on.

Humanitarna pauza omogućiće prolaz civilima voljnim da napuste područja trenutne i očekivane konfrontacije, kao i bezbednu isporuku "humanitarne pomoći koja spasava živote" ljudima u teško pogođenim oblastima, uključujući Mariupolj, Herson, Donjeck i Lugansk, rekao je Gutereš. .

- Ujedinjene nacije su spremne da pošalju konvoje humanitarne pomoći tokom ovog perioda na ove lokacije. Strankama dostavljamo detaljne planove - rekao je.

17:46 Kanada uvodi sankcije Putinovim ćerkama

Kanada se pridružila Velikoj Britaniji, EU i SAD u uvođenju sankcija dvema odraslim ćerkama Vladimira Putina.

Jekaterina Vladimirovna Tihonova i Marija Vladimirovna Voroncova, za koje se veruje da skrivaju bogatstvo svog oca, bile su među 14 osoba ruskog režima koje su nedavno bile na meti kanadskih mera.

17:40 Medvedev: Treba da smo spremni za moguće agresivne akcije NATO

O jačanju prisustva snaga NATO na granici sa Rusijom više se ne može govoriti figurativno, a Moskva treba da bude spremna za moguće agresivne akcije, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, javlja TAS S.

Medvedev je prošle nedelje upozorio NATO da će Rusija ako se Švedska i Finska pridruže vojnoj alijansi koju predvode SAD rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u Kalinjingradu, koji se nalazi između Poljske i Litvanije, prenosi Rojters.

17:09 Rusija proterala četvoro službenika austrijske ambasade

Moskva je nakon proterivanja četvoro ruskih diplomata iz Austrije proglasila personama non grata četvoro austrijskih diplomatskih predstavnika, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Prema saopštenju danas je u ministarstvo pozvan austrijski ambasador u Moskvi Verner Almhofer, kojem je uručen protest zbog poteza zvaničnog Beča, koji je prethodno četvoro ruskih diplomata proglasio personama non grata, prenosi Sputnjik.

U saopštenju je navedeno da proterivanje ruskih diplomata iz Austrije nanosi ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima i međunarodnom autoritetu Austrije

16:48 - Ukrajina odbacila optužbe za bombardovanje ruskog sela

Ukrajina je danas odbacila optužbe guvernera Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslava Gladkova da su njene snage napale rusko selo blizu granice između ove dve zemlje.

Broj osoba ranjenih u ukrajinskom bombardovanju sela Golovčina u Belgorodskoj oblasti porastao je na tri, rekao je ranije danas Gladkov i dodao da je oštećeno više od 30 kuća, prenosi agencija Rojters.

16:39 - Zvaničnik Donjecka: Mariupolj je pod teškim bombardovanjem, ali ukrajinske snage nastavljaju da brane grad

Pavlo Kirilenko, šef vojne administracije Donjecke oblasti rekao je da ruske snage menjaju taktiku, ali da je opkoljeni grad Mariupolj pod kontroilom Ukrajine.

On je rekao da ukrajinske snage nastavljaju da brane Mariupolj koji je pod teškim bombardovanjem i da se na nekim ulicama vode tenkovske borbe, ali se ukrajinska zastava vijori iznad grada.

16:26 - Motuzjanik: Cilj vojne ofanzive na istoku zauzimanje teritorije

Cilj nove ruske vojne ofanzive na istoku Ukrajine je zauzimanje zemlje, uspostavljanje nadzemne veze između teritorija na istoku i Krima i slamanje ukrajinskih oružanih snaga, ocenio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je rekao da ruske snage napadaju duž cele linije fronta u istočnoj Ukrajini, pritiskajući opsadu Marijupolja na jugu i pokušavajući da opkole gradove u regionima Donjecka i Luganska, prenosi Rojters.

- Cilj je poraz ukrajinskih snaga, uspostavljanje kontrole nad teritorijom Luganske i Donjecke oblasti i uspostavljanje kopnenog koridora do Krima - tvrdi Motuzjanik.

16:13 - Rute: Holandija šalje teže nauoružanje Ukrajini

Holandija već šalje oklopna vozila u Ukrajinu, a razmatra i slanje dodatnog teškog naoružanja, objavio je danas na Tivteru holandski premijer Mark Rute nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- U razgovoru sa Zelenskim, preneo sam mu podršku u momentu kada Rusija započinje novu ofanzivu - naveo je Rute.

Mark Rute
Mark Rutefoto: EPA / Vassil Donev

15:55 - Kijev: U razmeni zarobljenika Rusija predala 76 Ukrajinaca

Rusija je predala Ukrajini 60 vojnika i 16 civila u razmeni za ratne zarobljenike, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

- Ovo je bila peta razmena ratnih zarobljenika. Ukupno 76 ljudi - rekla je Vereščuk, prenosi agencija Rojters.

Dodala je da je u razmenu bilo uključeno i 10 ukrajinskih oficira.

15:38 - Sijarto: Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini

Mađarska neće isporučivati oružje Ukrajini, jer želi da izbegne incidente u blizini svojih granica slične onim u blizini Lavova, kada su ruske trupe uništile kontigent stranog naoružanja poslatog ukrajinskoj vojsci, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Najvažnija stvar za nas je bezbednost Mađarske i mi ćemo učiniti sve što je moguće da sprečimo uvlačenje naše zemlje u rat - saopštio je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari.

1 / 4 Foto: Profimedia

On je ponovio da je mađarska vlada odbila da isporuči oružje Ukrajini i nije dozvolila transport oružja ukrajinskoj vojsci preko njene teritorije i tu odluku ocenio kao dobru, pogotovo u svetlu nedavnog događaja u Lavovu.

15:26 - Ukrajina: Najamnje tri osobe poginule u granatiranju Harkova

Najmanje tri osobe su poginule, a 16 ih je povređeno u današnjem granatiranju drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova, saopštio je regionalni guverner Oleh Sinehubov, prenosi Rojters.

Prethodno je gradonačelnik Harkova Igor Terehov u intervjuu za CNN rekao da "ruske snage neprestano bombarduju civilne četvrti" u tom gradu.

On je naveo da je u proteklih dan i po poginulo 15 ljudi, a da ih je više od 50 ranjeno.

15:00 - Rusija proteruje i belgijske diplomate

Rusija je kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz Belgije proglasila za persone non grata zaposlene u belgijskoj ambasadi u Moskvi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ambasador Kraljevine Belgije Mark Mihiljson je 19. aprila pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. On je oštro protestovao u vezi sa provokativnom odlukom vlasti Kraljevine da proteraju 21 radnika ruskih inostranih misija u Belgiji - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

14:33 - Zelenski predložio zakon o produženju ratnog stanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi predlog zakona o produženju ratnog stanja u zemlji. Predlog zakona koji je pokrenuo Zelenski našao se danas na sajtu ukrajinskog Parlamenta, dok tekst zakona i prateća dokumenta još nisu objavljeni.

U Ukrajini je 24. februara uvedeno ratno stanje koje ističe 25. aprila.

1 / 7 Foto: Profimedia

14:14 - Rusija otvorila koridor za vojnike iz Azovstala

Ruska vojska otvorila je humanitarni koridor za ukrajinske vojnike i militante koji su odlučili da se predaju sa marijupoljskog Azovstalja, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane.

- S obzirom na katastrofalnu situaciju koja se razvila u metalurškom kombinatu Azovstal u gradu Mariupolju, a takođe vođena čisto humanim principima, od 14.00 po moskovskom vremenu 19. aprila 2022. godine, Oružane snage Rusije otvorile su humanitarni koridor za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkih formacija koji su dobrovoljno položili oružje - rekao je on.

14:12 - Rusija proterala 14 holandskih diplomata

13:05 - Šojgu "među živima"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, za kojeg se proteklih nedelja spekulisalo da je bolestan ili "skrajnut", danas predsedava sednicom odbora ministara, na kojoj će se razgovarati o primeni akcionih planova Rusije u Južnom vojnom okrugu, zajedno sa Severnom flotom.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgufoto: Profimedia

12:59 - "Ruska ofanziva neće uspeti"

Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, smatra da nova ofanziva Rusije neće uspeti. Kako kaže, ruska akcija na istoku će propasti jer "moskovskim snagama nedostaje snage da probiju ukrajinsku odbranu".

- Bitka za Donbas, koja je najavljena i očigledno počela juče, je u toku i odvija se veoma oprezno - rekao je Arestovič.

On je dodao da "bitka neće ići u korist Rusije".

12:53 - Sančez putuje u Kijev

Španski premijer Pedro Sančez otputovaće u Kijev u narednih nekoliko dana da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je visoki zvaničnik španske vlade u utorak za CNN.

Španski premijer Pedro Sančez
Španski premijer Pedro Sančezfoto: EPA/SEBASTIAN MARISCAL

12:42 - Erdogan planira razgovore sa Putinom i Zelenskim

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da obavi telefonske razgovore sa liderima Rusije i Ukrajine.

- Nastavljamo sa našim naporima da postignemo održiv prekid vatre u Ukrajini. Predsednik Erdogan planira telefonske razgovore sa liderima, a ja takođe aktivno pregovaram sa svojim kolegama - rekao je Čavušoglu.

1 / 5 Foto: Profimedia

12:30 - Holandija ponovo otvorila ambasadu u Ukrajini

Holandska vlada je danas saopštila da je prošle subote ponovo otvorila svoju ambasadu u ukrajinskom gradu Lavovu sa malim brojem službenika.

- Sa povratkom u Lavov u zapadnoj Ukrajini, i manjim brojem osoblja, ambasada će dobiti dobru sliku o tamošnjoj bezbednosnoj situaciji - saopštilo je holandsko ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe se navodi da ako se proceni da je situacija dovoljno bezbedna, ambasada će se vratiti u ukrajinsku prestonicu Kijev.

Holandska ambasada u glavnom gradu Ukrajine premeštena je u Lavov 22. februara, dva dana pre nego što su ruske trupe napale zemlju, a osoblje se preselilo u Poljsku 26. februara.

12:18 - Peskov o novoj fazi specijalnih operacija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da odgovori na pitanja novinara o novoj fazi specijalne operacije ruskih trupa u Ukrajini.

- Obratite se Ministarstvu odbrane. Podsećavam vas da su predstavnici ministarstva već govorili o tome - rekao je Peskova kada su ga upitali šta tačno nova faza podrazumeva.

1 / 7 Foto: Profimedia

11:58 - Dim se nadvija nad Mariupoljem

11:20 - Lavrov: Počinje nova faza specijalne operacije

Sledeća faza specijalne operacije počinje u Ukrajini, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za India Today.

1 / 4 Foto: Profimedia

10:54 - Novi Zeland uveo nove sankcije

Novi Zeland je uveo nove sankcije protiv više od deset ruskih finansijskih subjekata, uključujući Centralnu banku, saopštila je ministarka spoljnih poslova Nanaja Mahuta.

10:10 - Rusija dala novi ultimatum Ukrajincima u Azovstalu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinskim vojnicima i borcima data šansa da spuste oružje i mirno se predaju. Rok je do podneva.

1 / 6 Foto: Profimedia

10:05 - Grčka zaplenila ruski tanker

Grčka je zaplenila ruski tanker sirove nafte kod ostrva Evija u okviru sankcija Evropske unije Rusiji, saopštio je zvaničnik grčkog ministarstva pomorstva.

Pegas pod ruskom zastavom, sa 19 ruskih članova posade, zaplenjen je u blizini primorskog grada Karistosa u Eviji.

- Zaplenjena je kao deo sankcija EU - rekao je zvaničnik ministarstva pomorstva Rojtersu. Zvaničnik obalske straže rekao je da je brod zaplenjen, ali ne i njegov teret nafte.

10:03 - Apel za hitnu evakuaciju iz Luganska

Šef regionalne vojne administracije u Lugansku pozvao je u utorak civile da se evakuišu zbog eskalacije borbi i pada grada Kremina u ruke ruskih snaga.

- Molim vas, evakuišite se odmah! Stanovnici Kremina nisu stigli na vreme i sada su taoci - rekao je Sergej Hajdaj.

09:31 - Gasprom: Uredno snabdevamo Ukrajinu gasom

Iz Gasproma su saopštili da redovno isporučuju gas za tranzit kroz Ukrajinu, u skladu sa zahtevima potrošača.

09:16 - Kuleba stigao u Bugarsku

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba stigao je danas u Bugarsku gde će, prema njegovim rečima, "tražiti način da uspostavi mir u Ukrajini".

09:14 - DNR: Krenuo napad na Azovstal

09:07 - Kina nastavlja jačanje saradnje sa Rusijom

Kina će nastaviti da jača stratešku saradnju sa Rusijom i štiti zajedničke interese dve zemlje bez obzira na promene u međunarodnoj situaciji, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Kine Le Jučeng na sastanku sa ruskim ambasadorom u Kini Andrejem Denisovim.

Sastanak diplomata dve zemlje održan je u ponedeljak.

09:01 - Premijer Poljska putuje u Lavov

Premijer Poljske Mateus Moravjecki posetiće danas Lavov.

Podsetimo, juče je sedam osoba poginulo u tom gradu nakon što su ispaljene četiri rakete.

08:49 - Očekuje se dvaput manji tranzit gasa kroz Ukrajinu

08:42 - I danas bez humanitarnih koridora

Treći dan za redom Moskva i Kijev nisu uspeli da dogovore humanitarne koridore, rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

08:23 - Rusi vratili spomenik Lenjinu u okupirani ukrajinski grad

08:00 - Ukrajina gađala pogranično selo?

Guverner Belgorodske oblasti kaže da je Ukrajina gađala pogranično selo, nema prijavljenih žrtava.

07:46 - Kako je čeličana u Mariupolju postala uporište gradskog otpora

07:50 - Napreduje ruska ofanziva na Donbas

Ruske trupe su navodno zauzele grad Kreminu na istoku Ukrajine, dok su lokalne vlasti pozvale stanovnike regiona Donjeck i Lugansk da se evakuišu.

- Trenutno je izgubljena kontrola nad gradom Kreminom, vode se ulične borbe - rekao je regionalni guverner Luganska Sergij Gajdej u izjavi na svom zvaničnom Telegram kanalu u ponedeljak uveče.

- Rusi su ubili ljude koji su pokušavali da napuste Kreminu - dodao je on, tvrdeći da su četiri osobe ubijene dok su pokušavale da se evakuišu sopstvenim vozilima u ponedeljak ujutro.

Kuće, zgrade, sportski kompleks i drugi objekti takođe su uništeni u napadu na grad. U Lisičansku je uništena zgrada regionalnog odeljenja patrolne policije, što je rezultiralo hospitalizacijom šest policajaca, dodao je Gajdej.

07:08 - Makron: Dijalog s Putinom u zastoju posle masovnih ubistava

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je njegov dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u zastoju nakon što su otkrivena masovna ubistva u Ukrajini.

- Od masakra koje smo otkrili u Buči i drugim gradovima rat je dobio drugačiji tok, tako da od tada nisam više direktno razgovarao s njim, ali ne isključujem da ću to učiniti u budućnosti - rekao je Makron.

Na pitanje da li će posetiti prestonicu Ukrajine Kijev, predsednik Francuske je kazao da će otići tamo kada bude mogao da donese nešto korisno, a ne da bi pokazao svoju podršku.

07:05 - Gađana fabrika u Mariupolju u kojoj se skrivaju civili

U obraćanju svetskim liderima u ponedeljak, komandant Azova, potpukovnik Denis Prokopenko, rekao je da ruske snage „voljno“ pucaju na čeličanu Azovstal u Mariupolju, dok se stotine ljudi skriva unutra.

Prokopenko je u postu na Telegramu naveo da su u fabrici potražili sklonište „ljudi svih uzrasta, žene, deca i porodice branilaca Mariupolja.

- Sklanjaju se u podrume i bunkere od „ruskog sveta“ - rekao je on.

06:59 - "Mariupolj još nije pao"

Ukrajinske snage koje brane opkoljeni lučki grad Mariupolj boriće se do kraja protiv ruskih trupa, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Šmihal je rekao da je ruski rok za predaju ukrajinskih snaga u Mariupolju do nedelje ignorisan.

- Grad još uvek nije pao. Još uvek postoje naše vojne snage, naši vojnici, tako da će se boriti do kraja. A za sada su i dalje u Mariupolju - rekao je on za američku mrežu ABC.

06:55 - Bajden danas sa saveznicima razgovara o Ukrajini

Predsednik SAD razgovaraće danas sa saveznicima o krizi o Ukrajini, saopšteno je iz Bele kuće

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.