ISPLIVAO POSLEDNJI SNIMAK "MOSKVE": Satelitska slika pokazuje PONOS RUSKE FLOTE dok GORI! (FOTO) (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

krstarica "moskva" će ući u istoriju!

ISPLIVAO POSLEDNJI SNIMAK "MOSKVE": Satelitska slika pokazuje PONOS RUSKE FLOTE dok GORI! (FOTO) (VIDEO)

Zbog prirode radarskih satelitskih snimaka niske rezolucije, kako navode, ne mogu biti sigurni u identifikaciju

Objavljeno:

Ruska krstarica "Moskva" ući će u istoriju. O potonuću će se proučavati i pisati, i kao o pojedinačnom događaju i, verovatno, kao "ključnom momentu u ratu Ukrajine i Rusije", piše Naval news.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Čini se da analiza radarskih satelitskih snimaka severnog Crnog mora 13. aprila tačno ukazuje na pogođeni brod. Prisutni su i drugi brodovi. Lokaciji događaja sada se po prvi put mogu dati koordinate.

Brod koji odgovara veličini i poziciji "Moskve" vidi se na 45°10’43.39″N, 30°55’30.54″E. Ova pozicija je istočno od Zmijskog ostrva, 80 nautičkih milja od Odese i 50 nautičkih milja od ukrajinske obale. Satelit je prošao u 18.52 po lokalnom vremenu. Na osnovu analize više ljudi, Naval news navodi da ovo pokazuje "poslednje sate Moskve".

Brod je navodno pogođen sa dve ukrajinske rakete. Ovo je osporeno ili izostavljeno u ruskim izvorima, ali je potvrđeno od izvora iz Pentagona, navodi novinska agencija AFP. Ako je korišćena ukrajinska protivbrodska raketa Neptun (a to u ovom trenutku Naval news tretira kao nepotvrđeno), onda je lokacija u dometu. "Moskva" je bila aktivna od početka ruskih vojnih operacija i ova lokacija se poklapa sa obrascima koje su ranije primećeni.

Zbog prirode radarskih satelitskih snimaka niske rezolucije, kako navode, ne mogu biti sigurni u identifikaciju. Ali nakon drugog mišljenja, sada, kako navode, imaju poverenje da je "to to".Lokacija je takođe veoma blizu mesta gde je brod primećen 12. aprila na satelitskim snimcima.

Gubitak vodećeg broda Crnomorske flote (Black Sea Fleet - BSF), "Moskve", ozbiljan je udarac za rusku mornaricu. I masovni propagandni udar za Ukrajince koji nisu mogli da požele simboličniju metu.

Kakvu odbranu je imala "Moskva"?

Krstarica klase Slava bila je treće najveće plovilo u aktivnoj ruskoj floti i jedno od njenih najteže branjenih sredstava, rekao je za BBC pomorski stručnjak Džonatan Bentam sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

Krstarica je bila opremljena troslojnim sistemom protivvazdušne odbrane koji je, ako je ispravno funkcionisao, trebalo da mu pruži tri mogućnosti da se odbrani od napada raketom Neptun.

Pored odbrane srednjeg i kratkog dometa, mogla je da angažuje šest sistema naoružanja kratkog dometa (close-in weapon systems - CIWS) kao poslednje sredstvo.

Teško je predvideti kuda će odavde krenuti pomorski aspekt rata. Rusija i dalje ima brojčanu i tehnološku prednost u severnom Crnom moru, ali izgleda da Ukrajina ima sredstva da uzvrati. Rusija i dalje ima kontrolu nad trgovačkim brodarstvom, ali je možda izgubila punu komandu nad morem.

1 / 4 Foto: Profimedia

Od potonuća, reakcija Rusije bila je predmet spekulacija. Oko 18.30 po lokalnom vremenu 15. aprila radarski satelit je pokrio Krim. Dve formacije ratnih brodova ruske mornarice, verovatno uključujući desantne brodove, vide se kako plove na severozapadu. Njihov pravac sugeriše da plove prema ukrajinskoj obali.

Takođe je povećana aktivnost u blizini pomorske baze Sevastopolj. Ovo je kasnije utihnulo, što je značilo da su brodovi napustili Sevastopolj. Moguće je da je u toku nova operacija, navodi Naval news.

Jevmenov: Posada ''Moskve'' će nastaviti da služi u mornarici

Glavnokomandujući ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov sastao se sa posadom potonule krstarice "Moskva" i izneo obećanje da će oficiri, vezisti i mornari nastaviti da služe u mornarici, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Glavnokomandujući Ratne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov i komanda Crnomorske flote održali su sastanak sa posadom krstarice "Moskva" u Sevastopolju, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Jevmenov je obavestio posadu krstarice da će oficiri, vezisti i mornari nastaviti službu u mornarici, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

42:46

USIJANJE 16.04.2022.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.