ZAHAROVA UDARILA JAKO! Ovo bi moglo da ima stravične POSLEDICE
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

OGLASILA SE

ZAHAROVA UDARILA JAKO! Ovo bi moglo da ima stravične POSLEDICE

On je navela da nije tajna da je NATO odavno već stavio u fokus te teritorije, održavane su velike vojne vežbe

Objavljeno: 13:26h

Članstvo Švedske i Finske u NATO moglo bi da ima negativne posledice, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

On je navela da nije tajna da je NATO odavno već stavio u fokus te teritorije, održavane su velike vojne vežbe.

"Zašto je to potrebno Alijansi sasvim je razumljivo. Cilj je da se nastavi jačanje vojnog potencijala i geografska ekspanzija, da se stvori još jedno krilo za pretnje Rusiji. Ali zašto se naši finski i švedski susedi u baltičkom regionu pretvaraju u novu granicu za suprotstavljanje NATO-a Rusiji - nije jasno. Negativne posledice po svet i stabilnost na severu Evrope su očigledne“, navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva.

Zaharova je dodala i da članstvo te dve države u NATO neće ojačati njihovu nacionalnu bezbednost.

"One će se automatski naći na isturenim pozicijama NATO. Štaviše, članstvo u NATO podrazumeva zapravo odustajanje od dela suvereniteta prilikom donošenja odluka u sferi odbrane, pa i spoljne politike“, rekla je ona.

Takođe, Švedska i Finska treba da budu svesne posledica mogućeg pristupanja NATO po bilateralne odnose sa Rusijom, kao i po evropski sistem bezbednosti, ističu u Moskvu.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Naravno, izbor je na vlastima Švedske i Finske. Ali, one moraju da budu svesne posledica takvog koraka po naše bilateralne odnose i gledano u celini po evropsku arhitekturu bezbednosti koja je sada u krizi“, rekla je Zaharova.

Njihovo potencijalno članstvo u NATO neće doprineti ni poboljšanju međunarodnog prestiža dve zemlje.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.