NIKO NE ŽELI PUTINOVU GLAVU KOLIKO ONA! Glavna ukrajinska tužiteljka Irina oformila TIM, ima savetnike iz UK (FOTO)
Irina Venediktova, Foto: EPA/EFE/ SERGEY DOLZHENKO, EPA/EFE/LUSA

USMERENA NA AKCIJU

NIKO NE ŽELI PUTINOVU GLAVU KOLIKO ONA! Glavna ukrajinska tužiteljka Irina oformila TIM, ima savetnike iz UK (FOTO)

U timu koji joj pomaže je, kako se dalje navodi i Klint Vilijamson, nekadašnji američki ambasador...

Objavljeno:

U ukrajinsko tužilaštvo neprestano stižu nove informacije o žrtvama. Oformljen je poseban tim koji će sve istražiti kako bi krivci bili kažnjeni.

Glavna ukrajinska tužiteljka Irina Venediktova svako malo provera svoj mobilni telefon, prenosi Index.hr, i proučava nove podatke. Ona je takođe angažovala i pravne savetnike iz Ujedinjenog Kraljevstva, a radi s kolegama iz SAD i EU na izgradnji mobilnih istražnih timova s ​​međunarodnom stručnošću.

U timu koji joj pomaže je, kako se dalje navodi i Klint Vilijamson, nekadašnji američki ambasador.

Irina Venediktova
foto: Profimedia

Venediktova je takođe za građane Ukrajine organizovala mogućnost slanja informacija o mogućim ratnim zločinima putem mobilne aplikacije, a do sada je primila više od 6.000 prijava.

Jedan od ciljeva njene kancelarije je da se prikupljeni dokazi budu u skladu s međunarodnim standardima kako se ne bi na sudu odbacili. Ali, kako se naovdi, tim glavne državne tužiteljke ima još jedan cilj - prikupljanje novca. Naime, oni pokušavaju da zaplene novac ratnih zločinaca i daju ga ga žrtvama,a za to im je potrebna međunarodna saradnja.

Međutim, njen cilj je u stvari - naterati Vladimira Putina i njegove zvaničnike da plate za ono što su učinili. Za Venediktovu je to postalo lično.

"Moja je dužnost da štitim javni interes građana Ukrajine. A sada dobijam izveštaje o mrtvoj deci. Nisam mogla da ih zaštitim. To me boli'", piše hrvatski portal.

Irina Venediktova
foto: Profimedia

Kancelarija glavne tužiteljke već je otvorila preko 8.000 krivičnih istraga povezanih s ratom i identifikovala preko 500 osumnjičenih. Među njima su ruski ministri i vojni zapovednici.

Agencija AP navodi da ona praktično živi u automobilu, i da poznaje skoro sve puteve napamet.

"Zapravo živim u autu. Treba mi pomoć, podrška, savetnici. Trebaju mi ​​ljudi koji shvataju šta nas čeka", rekla je ona.

1 / 3 Foto: Profimedia

Njena kancelarija sarađuje s tužiocima Međunarodnog krivičnog suda i s gotovo desetak drugih zemalja, uključujući Poljsku, Nemačku, Francusku i Litvanijuu, koje su pokrenule krivične istrage o zločinima u Ukrajini.

Venediktova je rođena 21. septembra 1978. u Harkovu (Ukrajinska SSR) u porodici advokata. Njen otac, Valentin Semenovič Venediktov, bio je general-major policije, doktor pravnih nauka, profesor, zaslužni pravnik Ukrajine, dopisni član Inženjerske akademije Ukrajine i prorektor Harkovskog nacionalnog univerziteta unutrašnjih poslova [UK] .

Njena majka, Valentina Mihajlovna Venediktova, bila je kandidat pravnih nauka, paralelno je obavljala istraživački i pedagoški rad, radila je na Nacionalnom pravnom univerzitetu Jaroslav Mudrij i Nacionalnom univerzitetu unutrašnjih poslova u Harkovu. Venediktova je 2000. godine diplomirala sa odlikom na Harkovskom nacionalnom univerzitetu unutrašnjih poslova, Fakultet za menadžment i računarstvo, smer pravo i menadžment.

Venediktova je 2018. postala pravni savetnik Volodimira Zelenskog. Bila je član predizbornog štaba kandidata za predsednika Ukrajine Zelenskog, kao ekspert za reformu pravosuđa.

Na ukrajinskim parlamentarnim izborima u julu 2019. izabrana je za poslanika Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) na partijskoj listi propredsedničke političke partije „Sluga naroda“ (br. 3 na partijskoj listi).

Venediktova je 29. avgusta 2019. godine preuzela predsedavanje Odborom za pravnu politiku Vrhovne rade.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.