SZO: Virus vrlo aktivan, nije trenutak za popuštanje anti-kovid mera
Ilustracija, Foto: Profimedia

oglasili se

SZO: Virus vrlo aktivan, nije trenutak za popuštanje anti-kovid mera

Konstatovano je da je situacija s pandemijom kovida-19 daleko od završene: cirkulacija virusa je i dalje vrlo aktivna, smrtnost je i dalje visoka i virus se razvija na nepredvidiv način

Objavljeno:

Komitet Svetske zdravstvene organizacije za hitna pitanja je jednoglasno ocenio da nije trenutak da se "spusti gard" prema pandemiji kovida-19, rekao je danas predsednik komiteta Didije Usen (Didier Houssin).

"Situacije s pandemijom kovida-19 je daleko od završene", rekao je on novinarima u Ženevi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus je rekao da je na osnovu te ocene zadržao ;na medjunarodnom nivou ;najviši nivo uzbune SZO zbog kovida-19: "stanje hitne situacije za javno zdravlje".

"Konstatovano je da je situacija s pandemijom kovida-19 daleko od završene: cirkulacija virusa je i dalje vrlo aktivna, smrtnost je i dalje visoka i virus se razvija na nepredvidiv način", rekao je Usen.

Medjutim, raste broj zemalja koje su ukinule sve ili deo zdravstvenih restrikcija uvedenih da bi se savladao virus. ; "Nije trenutakk da se spusti gard prema tom virusu, ne treba popustiti nadzor, testove i prijavljivanje, ne treba ublažavati društvene i zdravstvene mere, i ne treba odustati od vakcinacije", rekao je predsednik Odbora za hitna pitanja. ; Predsednik SZO Tedros je rekao da je dobra vest što je prošle nedelje u svetu ukupn registrovan najmanji broj umrlih od kovida-19 od početka pandemije. On je ipak naglasio da neke zemlje i dalje prolaze kroz vrhunce infekcije koja vrši pritisak na njihov bolnički sistem.

1 / 10 Foto: Profimedia

Takodje je ocenio da je registrovanje trendova ugroženo smanjenjem broja obavljenih testova. ; Po najnovijem nedeljnom izveštaju SZO o epidemiološkoj situaciji, objavljenom u utorak, broj slučajeva kovida nastavlja da pada treće uzastopne nedelje i to za 24 odsto od 4. do 10 aprila u odnosu na prethodnu nedelju. Broj umrlih je takodje opao za 18 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Bonus video:

02:10

Prof.dr Ilija Kajtez: Amerika želi da ima monopol na prodaju oružja

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.