"CRNO ZLATO" NASTAVALJA DA TONE! Na cene su najviše uticale ove 2 stvari
Ilustracija, Foto: Profimedia

PALE CENE

"CRNO ZLATO" NASTAVALJA DA TONE! Na cene su najviše uticale ove 2 stvari

Cene nafte su izgubile većinu dobitaka, zabeleženih neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu krajem februara, kada su zabeležile vrtoglavi rast

Objavljeno:

Svetske cene nafte nastavile su da tonu danas, pod uticajem najave vodećih zemalja potrošača da će pustiti u promet velike količine iz strateških rezervi, kao i zbog nastavka korona mera u Kini koje izazivaju zabrinutost u vezi sa potražnjom za "crnim zlatom".

Fjučersi nafte Brent, odnosno kupovina po ceni dogovorenoj danas za isporuku u narednim mesecima, pali su 2,2 posto na 100,50 dolara po barelu, a američka WTI nafta je potonula za 2,4 procenta na 95,92 dolara za barel, izveštava Rojters.

- Na cene su, pre svega, uticale loše vesti iz Kine, jer broj kovid slučajeva nastavlja da raste. Mere lokdauna, koje koče rast potražnje za naftom u Kini, drugom najvećem potrošaču u svetu, prete da potraju još duže - kaže za Blumberg Barbara Lambreht, analitičarka u nemačkoj Komercbanci AG.

Cene nafte su izgubile većinu dobitaka, zabeleženih neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu krajem februara, kada su zabeležile vrtoglavi rast.

1 / 5 Foto: Uprava carine

Rat u Ukrajini je podstakao SAD i njihove saveznike da u promet stave naftu iz strateških rezervi kako bi "ohladili" cene goriva, što je istovremeno ublažilo zabrinutost kupaca u pogledu potencijalne nedovoljne tržišne ponude tog energenta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.