DRAGI KREĆE U PREGOVORE SA ALŽIROM: Razgovaraće o većim isporukama gasa
Mario Dragi, Foto: Profimedia

SAOPŠTENO JE

DRAGI KREĆE U PREGOVORE SA ALŽIROM: Razgovaraće o većim isporukama gasa

Italija, koja oko 40 odsto potreba za gasom uvozi iz Rusije, bori se da diverzifikuje svoje snabdevanje energentima zbog eskalacije sukoba u Ukrajini

Objavljeno:

U okviru napore vlade Italije da iskoristi alternativne izvore za nabavku gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu, italijanski premijer Mario Dragi posetiće u ponedeljak Alžir, gde bi trebalo da potpiše sporazum o povećanju uvoza gasa iz te zemlje.

Dragi će otputovati sa delegacijom u kojoj će, kako se očekuje, biti šef italijanske energetske grupe Eni Klaudio Deskalzi, ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo i ministar za energetsku tranziciju Roberto Čingolani, potvrdio je izveštaču Rojtersa izvor iz vlade.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Italija, koja oko 40 odsto potreba za gasom uvozi iz Rusije, bori se da diverzifikuje svoje snabdevanje energentima zbog eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ranije ove nedelje, Čingolani je rekao da Italija razgovara sa sedam zemalja, nastojeći da obezbedi više gasa i potvrdio da su neki razgovori "u poodmakloj fazi".

Alžir je drugi po veličini snabdevač gasom u Italiji, a gasovod Transmed, dnevnog kapaciteta od preko 110 miliona kubnih metara, pumpa alžirski gas do italijanskih obala od 1983. godine, ali trenutno transportuje manje od 60 miliona kubnih metara.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.