POSTIGNUT DOGOVOR?! UN danas glasa o sudbini Alepa!
Foto: Reuters

šta će biti?

POSTIGNUT DOGOVOR?! UN danas glasa o sudbini Alepa!

Rusija je, međutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmenjen i podnela svoj nacrt
Objavljeno: 08:55h

Članice Saveta bezbednosti UN postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Alepu, nakon što je Francuska uzela u obzir primedbe Rusije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Glasanje bi trebalo da bude održano danas, javljaju agencije.

- Očekujemo da će danas glasanje o tom tekstu biti jednoglasno - izjavila je ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer, naveo je AFP.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da misli da imaju dobar tekst. - Dogovorili smo se da glasanje bude ujutro (po američkom vremenu) - izjavio je Čurkin posle tri sata pregovora o kompromisnom rešenju za nacrt rezolucije, preneo je Rojters.

foto: Reuters

Prethodno je Francuska podnela nacrt rezolucije u kome se generalni sekretar UN Ban Ki-mun poziva da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih delova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo. Rusija je, međutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmenjen i podnela svoj nacrt, prema kome bi za slanje posmatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade. Čurkin je dolazeći na zatvorenu sednicu UN rekao da bi slanje posmatrača da "lutaju po ruševinama Alepa" bilo poziv na katastrofu. U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Alepa.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.