RASTU TENZIJE IZMEĐU UKRAJINE I MAĐARSKE! Plaćanje u rubljama ocenjeno kao "NEPRIJATELJSKI ČIN"
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

tenzije

RASTU TENZIJE IZMEĐU UKRAJINE I MAĐARSKE! Plaćanje u rubljama ocenjeno kao "NEPRIJATELJSKI ČIN"

Ukrajina je istakla da stav Mađarske o navodnim ruskim zverstvima jača ruski osećaj nekažnjivosti i podstiče Rusiju da „počini nova zverstva nad Ukrajincima“

Objavljeno:

Ukrajina opisuje spremnost Mađarske da plaća ruski gas u rubljama kao "neprijateljski čin", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Napetost između Ukrajine i Mađarske jutros nije popustila, a Rojters donosi šta se govorilo na jutarnjem brifingu u ove dve zemlje.

Ukrajina je istakla da stav Mađarske o navodnim ruskim zverstvima jača ruski osećaj nekažnjivosti i podstiče Rusiju da „počini nova zverstva nad Ukrajincima“, prenosi Gardijan.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko je rekao: „Ako Mađarska zaista želi da pomogne u okončanju rata, evo kako to da učini: zaustaviti uništavanje jedinstva EU, podržati nove antiruske sankcije, pružiti vojnu pomoć Ukrajini, a ne stvarati dodatne izvore finansiranja ruske vojne mašinerije. Nikada nije kasno da se stane na pravu stranu istorije“.

Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je potvrdio da je gorivo za mađarske nuklearne elektrane stiglo vazdušnim putem iz Rusije. Ruski napad na Ukrajinu onemogućio je isporuku železnicom.

On je ponovio da Mađarska ne podržava predloge evropskih energetskih sankcija Rusiji. On je dodao da bi uvođenje bilo kakvih sankcija za aktivnosti vezane za nuklearnu energiju takođe predstavljalo "crvenu liniju" za Mađarsku.

1 / 7 Foto: Profimedia

Podsećamo, između Mađarske i Ukrajine poslednjih dana vlada sve veća napetost. Mađarski premijer Viktor Orban opisao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao jednog od neprijatelja koji je "on nadjačao" svojom izbornom pobedom proteklog vikenda. Sa druge strane, Zelenski je rekao da se Orban plaši Moskve i da mora da bira između Rusije i drugog sveta.

Bonus video:

04:34

Aleksandar Gajović: Opozicija bi sve dala da uđe u vlast, to je NEŽELJENI BRAK!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.