ZEMLJE UNIJE DUBOKO PODELJENE OKO SLEDEĆEG POTEZA: Ovo su nove SANKCIJE koje EU planira da uvede Rusiji!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DIREKTAN ODGOVOR

ZEMLJE UNIJE DUBOKO PODELJENE OKO SLEDEĆEG POTEZA: Ovo su nove SANKCIJE koje EU planira da uvede Rusiji!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ove nedelje će posetiti Kijev kako bi se sastala s ukrajinskim predsednikom Zelenskim

Objavljeno: 15:32h

Evropska unija planira da predloži obavezno postupno ukidanje uvoza uglja iz Rusije kao direktan odgovor na izveštaje da su ruske snage počinile očigledne ratne zločine u Ukrajini, tvrde izvori za Blumberg.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Taj predlog trebalo bi da se nađe u paketu koraka usmerenih na jačanje postojećih mera i ispravljanje "rupa u zakonu" o kojem je ambasadori Evropske unije već trebalo da raspravljaju ove nedelje.

O detaljima zabrane i vremenu povlačenja uglja još se raspravlja, rekli su izvori. Očekuje se da će Evropska komisija takođe da predloži zabranu ulaska većini ruskih kamiona i brodova u EU, dodaju izvori.

Ugalj
foto: Profimedia

Nema sankcija za naftu i gas

EU za sada ne planira da sankcioniše naftu ili gas. Ali zemlje Unije duboko su podeljene oko sledećih koraka, a neke vlade nastavljaju tražiti barem signal da blok želi da smanji uvoz ruske nafte, rekao je jedan izvor.

Nekoliko vlada, uključujući Nemačku i Mađarsku, odupiralo se proširenju opsega sankcija na ruski energetski sektor, ali optužbe da su ruske trupe u povlačenju pogubile brojne nenaoružane civile dovele su do ponovnog pritiska nekih od istočnih članica bloka da se takve sankcije uvedu.

Odobrenje paketa i zabrana uvoza uglja zahtevaju podršku svih 27 država članica.

1 / 4 Foto: Profimedia

Koje su još sankcije?

Kao deo istog predloga, EU želi da proširi kontrolu izvoza na više tehnologija koje se koriste u odbrambenom sektoru i drugim ključnim industrijama, kao i ograničenja prodaje LNG opreme.

Izvršni ogranak Evropske unije takođe predlaže dodavanje još desetina ljudi i subjekata na svoj popis sankcionisanih pojedinaca i firmi, uključujući banke, kao što je VTB Bank PJSC, koje su odsečene od globalnog sistema slanja poruka SWIFT-a, ali još nisu u potpunosti sankcionisane.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ove nedelje će posetiti Kijev kako bi se sastala s ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.