BELA KUĆA OPET PRAVDA BAJDENOVE GAFOVE: Da li vojska SAD zaista u Poljskoj obučava UKRAJINSKU vojsku? (VIDEO)
Džo Bajden, Foto: Profimedia

odbrana

BELA KUĆA OPET PRAVDA BAJDENOVE GAFOVE: Da li vojska SAD zaista u Poljskoj obučava UKRAJINSKU vojsku? (VIDEO)

Kada je pritisnuta, Bedingfild je ponovila: "Postoji redovna interakcija između ukrajinskih vojnika u Poljskoj i američkih trupa"

Objavljeno:

Direktorka za komunikacije Bele kuće Kejt Bedingfild je u svojoj sobi za brifing negirala da je predsednik Džo Bajden slučajno otkrio da pripadnici američke vojske obučavaju ukrajinske snage u Poljskoj.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

"Ne", rekla je Bedingfild novinarima u utorak. "Trupe sa kojima se sreo u Poljskoj rutinski komuniciraju sa Ukrajincima".

Kada je pritisnuta, Bedingfild je ponovila: "Postoji redovna interakcija između ukrajinskih vojnika u Poljskoj i američkih trupa.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/ The White House

Bajden je to komentarisao ove nedelje kada je zamoljen da pojasni da li će američko osoblje biti raspoređeno u Ukrajini. Tokom svog putovanja u Evropu prošle nedelje, izgleda da je sugerisao padobrancima 82. vazdušno-desantne divizije stacioniranim u Žešovu u Poljskoj, ono što će "videti kada budete tamo" u Ukrajini jeste "žene, mladi ljudi koji stoje — stoje u sredini od — ispred prokletog tenka, samo govoreći: 'Ne odlazim. Ja sam na svome'."

Bajden je u ponedeljak insistirao: "Razgovarali smo o pomoći u obuci trupa u — to jest — ukrajinskim trupama koje su u Poljskoj".

"Sedeo sam tamo sa tim momcima nekoliko sati. O tome smo razgovarali", rekao je on. "Mislio sam na — biti sa i razgovarati sa ukrajinskim trupama koje su u Poljskoj.

General Tod Volters, šef američke evropske komande, protivrečio je Bajdenu u utorak, svedočeći pred Komitetom za oružane snage Senata da "ne veruje da smo trenutno u procesu obuke vojnih snaga iz Ukrajine u Poljskoj".

"Postoje osobe za vezu koje dobijaju savete, a to je drugačije nego što mislim da mislite o obuci", rekao je on.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan bio je precizniji kada je govorio o tom pitanju prošle nedelje pre nego što je Bajden odleteo u Belgiju i Poljsku.

"Po pitanju američkih trupa, mi trenutno nemamo američke trupe koje obučavaju Ukrajince", rekao je on. "Mi nemamo američke trupe na teritoriji Ukrajine.

"Naravno, imamo američke trupe koje brane teritoriju NATO-a, pružaju sigurnost našim saveznicima, odvraćajući od ruske agresije", dodao je Salivan. "I, naravno, Sjedinjene Države igraju ključnu ulogu ne samo u direktnom obezbeđivanju vojne opreme Ukrajini, već iu omogućavanju vojne opreme koju obezbeđuju i mnogi naši saveznici.

(Espreso / Washington Examminer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.