5 zahteva Ukrajine ako pristanu na neutralnost!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H, EPA-EFE/SASA STANKOVIC, EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, Profimedia

OGLASIO SE zelenski

5 zahteva Ukrajine ako pristanu na neutralnost!

Zelenski je rekao da Kijev ne vidi razlog da veruje rečima nekih ruskih predstavnika.

Objavljeno: 09:11h

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se signali iz mirovnih pregovora sa Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

U kasnonoćnom obraćanju, Zelenski je takođe izrazio oprez zbog obećanja Rusije da će drastično smanjiti vojne operacije u nekim oblastima i rekao da Ukrajina neće kompromitovati svoje odbrambene napore.

Rusija i Ukrajina održale su u ponedeljak mirovne pregovore u Istanbulu. Zelenski je rekao da Kijev ne vidi razlog da veruje rečima nekih ruskih predstavnika.

„Možemo reći da su signali koje dobijamo iz razgovora pozitivni, ali oni ne prigušuju eksplozije ruskih granata“, rekao je on i dodao da Ukrajina može da veruje samo konkretnom rezultatu razgovora. Ranije tokom dana, Rusija je obećala da će smanjiti vojne operacije oko prestonice Kijeva i severne Ukrajine.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H, EPA/EFE/ UKRAINIE PRESIDENTIAL PRESS SERV, Google Earth

Zelenski je rekao da uprkos tom obećanju „situacija nije postala lakša... ruska vojska i dalje ima značajan potencijal da nastavi napade na našu zemlju. Stoga ne smanjujemo naše odbrambene napore“.

Zelenski je ponovio da svaki mirovni sporazum treba da uključi odlazak ruskih snaga sa ukrajinske teritorije i da ne može biti kompromisa po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

On je takođe pozvao na pooštravanje sankcija Rusiji i odbacio ideju o ukidanju sadašnjih sankcija dok se rat ne završi i pravda ne bude zadovoljena.

Ukrajinci su objavili listu zahteva ako pristanu na neutralnost Ukrajinci već neko vreme ne poriču da su spremni da pristanu na neutralnost. Večeras su objavili šta žele zauzvrat, odnosno kakve garancije traže od Zapada.

Šef ukrajinske delegacije David Arahamia rekao je da Ukrajina želi međunarodni sporazum koji bi potpisale zemlje „garanti bezbednosti“, a koji uključuje:

  • Odredba da će u roku od tri dana od početka rata, agresije ili vojne operacije, zemlje garanti biti zakonski obavezne da pruže vojnu pomoć Ukrajini
  • To bi bilo u vidu naoružanja i „zatvaranja neba“ – odnosno uvođenja zone zabranjenog leta, što je Zapad do sada odbijao da uradi u ratu u Ukrajini.
  • Garanti bi bile stalne članice Saveta bezbednosti UN: SAD, UK, Francuska, Kina i Ruska Federacija, ali „o tome treba posebno razgovarati”. Ukrajina takođe želi da vidi Tursku, Nemačku, Kanadu, Italiju, Poljsku i Izrael kao garante
  • Bezbednosne garancije neće važiti za „privremeno” okupirane teritorije Donjecka i Luganska
  • Od svih država garanta se očekuje da se ne protive pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji i da joj pomognu u ovom procesu.

Mihail Podoljak, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine, naglasio je da će svim predlozima ukrajinske delegacije biti potrebna podrška Ukrajinaca na referendumu.

"To je ključna stvar. Moramo da dobijemo podršku društva da konsolidujemo ovaj sporazum", rekao je on.

Rusija još nije odgovorila na zahteve Ukrajine za neutralnim statusom.

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.