PATRIJARH VATROLOMEJ O RATU U UKRAJINI: Sve je SASUO, nije ŠTEDEO UOPŠTE!
Vaseljenski patrijarh Vartolomej, Foto: AP

Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana

PATRIJARH VATROLOMEJ O RATU U UKRAJINI: Sve je SASUO, nije ŠTEDEO UOPŠTE!

Stanovništvo Ukrajine je uglavnom pravoslavno, ali je podeljeno izmedju dve pravoslavne crkve, nezavisne sa sedištem u Kijevu i druge, lojalne Ruskoj pravoslavnoj crkvi

Objavljeno:

Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana Vaseljenski Patrijarh Vartolomej I osudio je danas rusku invaziju na Ukrajinu opisavši je zverskim činom koji izaziva ogromnu patnju.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

"Nije moguće zamisliti koliko je razaranja ova strašna invazija izazvala za ukrajinski narod i ceo svet", rekao je Vartolomej.

1 / 4 Foto: AP/Lefteris Pitarakis

On se sastao sa katoličkim nadbiskupom Stanislavom Gadeckim, predsednikom Poljske biskupske konferencije, koji je rekao da ruske akcije nose obeležja genocida i direktno osudio Rusiju.

Poljski crkveni vodja je ranije ovog meseca pozvao poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, da iskoristi svoj uticaj na ruskog predsednika Vladimira Putina i zahteva prekid rata i povlačenje ruskih vojnika.

Poljska je prihvatila najveći broj ljudi koji su izbegli iz Ukrajine.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, čije je sedište u Istanbulu, smatra se "prvim medju jednakima" medju pravoslavnim patrijarsima, s tim što drugi poglavari pravoslavnih crkva širom sveta, uključujući i Kirila, mogu da imaju više moći u svojim državama.

Stanovništvo Ukrajine je uglavnom pravoslavno, ali je podeljeno izmedju dve pravoslavne crkve, nezavisne sa sedištem u Kijevu i druge, lojalne Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Kiril i Ruska pravoslavna crkva prekinuli su kontakt sa Vartolomejem nakon što je istanbulski patrijarh priznao pravoslavnu crkvu Ukrajine kao nezavisnu od moskovskog patrijarha 2019. godine.

Bonus video:

00:51

Ukrajina: Snimak vatre koja buhti u Vasilkivu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.