RUSI SE VIŠE PLAŠE POSKUPLJENJA NEGO OD NESTAŠICE HRANE! Ovako se dovijaju pod SANKCIJAMA (FOTO)
Rusija, Foto: Profimedia

PROMENE CENA

RUSI SE VIŠE PLAŠE POSKUPLJENJA NEGO OD NESTAŠICE HRANE! Ovako se dovijaju pod SANKCIJAMA (FOTO)

Ukrajinska kriza još nije uzdrmala rafove u moskovskim prodavnicama. Prosečan stanovnik ruske prestonice, tvrde oni sa kojima smo razgovarali, može da kupi sve proizvode, kao i pre sukoba

Objavljeno: 10:15h

Iz zemalja Zapadne Evrope stižu slike praznih rafova sa osnovnim životnim namirnicama.

Građani Rusije tvrde da nestašice za sada ne osećaju. Iako u nekim gradovima nije mogao da se kupi šećer, rusko ministarstvo poljoprivrede tvrdi da raspolaže zalihama za godinu dana.

Ukrajinska kriza još nije uzdrmala rafove u moskovskim prodavnicama. Prosečan stanovnik ruske prestonice, tvrde oni sa kojima smo razgovarali, može da kupi sve proizvode, kao i pre sukoba.

"Tačno je, kad je počeo rat, da se u nekim manjim gradovima pojavio taj problem jer su ljudi u strahu pokupovali šećer i oni jako koriste heljdu, zovu je grečka. Dakle, kupovali su sebi rezerve. Taj šok je trajao u manjim gradovima dan ili dva, sada se sve umirilo. Rusi su inače vrlo interesantan narod, kod njih strah traje jako kratko i to se pokazalo i u koroni a i sada", kaže Branko Vlahović, dopisnik Večernjih novosti iz Moskve.

A sadašnju krizu Rusi su dočekali spremniji nego onu na Krimu. Od 2013. do 2019. godine, Rusija je smanjila uvoz prehrambenih proizvoda za više od 11 milijardi dolara. Istovremeno, za toliko je povećala izvoz.

"Rusija je od velikog uvoznika postala veliki proizvođač. Oni su malo promenili strukturu svoje privrede, tako da kada je reč o nestašicama hrane one su možda pre bile posledica nekih prekida u lancima snabdevanja nego posledica nedostatka uvoza hrane", objašnjava Anica Telesković, novinarka RTS-a koja prati ekonomiju.

Rusija je i najveći svetski proizvođač pšenice sa gotovo petinom međunarodnog izvoza. Pokriva i domaće potrebe u piletini i svinjetini. Zato građani ne strahuju od nestašice hrane već od njene cene.

"Jedan deo proizvođača traži subvencije države, drugi bi hteli da podignu cene i to će sigurno biti problem koji mora da reši ruska vlada. Ili će proizvođačima dati subvencije, jer u ovom trenutku sigurno da ruskoj vladi nije u interesu da bilo šta drastično poskupi", rekao je Vlahović.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Kakav je interes srpske privrede

U interesu srpske privrede je da do ruskog tržišta prokrči put opterećen transportnim problemima, deviznim plaćanjima i kursom ruske rublje, navodi Privredna komora.

Zato je pre mesec dana formiran krizni štab koji, kažu, treba da informiše srpske izvoznike i sagleda izvozne kapacitete.

"Mi smo u razgovorima sa dva najveća ruska trgovinska lanca i pojačana je njihova aktivnost i zahtevi za plasmanom proizvoda koji eventualno govore o deficitarnim proizvodima na ovom tržištu - to su kućna hemija, sredstva za ličnu higijenu, smrznuto voće i povrće, određeni konditorski proizvodi i alkoholni proizvodi", navodi direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.

U međuvremenu, Evropska unija sprema peti paket sankcija Rusiji koji bi mogao da poremeti snadbdevanje na celom kontinentu.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.