KULEBA SE OGLASIO NAKON ERDOGANOVIH REČI: Otkrio je KAKO STVARI STOJE!
Dmitro Kuleba, Foto: Profimedia

najnovija vest

KULEBA SE OGLASIO NAKON ERDOGANOVIH REČI: Otkrio je KAKO STVARI STOJE!

Dodao je da Moskva insistira na potpisivanju "sveobuhvatnog sporazuma" koji bi uzeo u obzir zahteve za neutralnost, demilitarizaciju i "denacifikaciju" Ukrajine

Objavljeno:

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas je izjavio da su mirovni pregovori s Rusijom teški, pa je opovrgnuo vesti da je došlo do napretka u razrešavanju četiri od šest ključnih pitanja.

"Ne postoji konsenzus s Rusijom po pitanju četiri tačke", poručio je Kuleba putem Fejsbuka.

"Proces pregovora je vrlo težak. Ukrajinska delegacija zauzela je čvrstu poziciju i ne odustaje od svojih zahteva. Najpre insistiramo na prekidu vatre, sigurnosnim garancijama i na teritorijalnom integritetu Ukrajine."

Ranije je turska televizija NTV citirala reči turskog predsednika Redžepa Tajpa Erdogana koji je rekao da je došlo do napretka u pregovorima.

Glavni moskovski pregovarač rekao je da pregovori zastaju oko glavnih tačaka, naglasivši da do približavanja dolazi kod onih koje su manje važne.

"Pozicije se približavaju na sporednim tačkama. Ali smo u zastoju kod glavnih političkih pitanja", rekao je Vladimir Medinski, kojeg citiraju ruske novinske agencije.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Moskva insistira na sporazumu

Dodao je da Moskva insistira na potpisivanju "sveobuhvatnog sporazuma" koji bi uzeo u obzir zahteve za neutralnost, demilitarizaciju i "denacifikaciju" Ukrajine, kao i priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom i nezavisnosti dveju proruskih separatističkih "republika" Donbasa.

Nakon što su počeli kao razgovori uživo, pregovori Rusije i Ukrajine sada se odvijaju video-konferencijama i to u gotovo svakodnevnom ritmu.

Dve su strane isprva izražavale optimizam kada se radi o mogućem pozitivnom ishodu pregovora, ali poslednjih dana ističu razlike u stajalištima.

Bonus video:

03:47

Mariupolj posle sukoba izgleda kao grad iz horor filmova

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.