VELIKI BROJ IZBEGLICA IZ UKRAJINE JE U MOLDAVIJI: U Berlinu u aprilu donatorska konferencija zbog teške situacije!
Ilustracija, Foto: Profimedia

izbeglice iz ukrajine

VELIKI BROJ IZBEGLICA IZ UKRAJINE JE U MOLDAVIJI: U Berlinu u aprilu donatorska konferencija zbog teške situacije!

Većina izbeglica je otišla u zemlje EU, ali ih je još oko 100.000 u Moldaviji, rekao je moldavski ministar inostranih poslova Niku Popesku

Objavljeno:

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će 5. aprila u Berlinu biti održana donatorska konferencija za Moldaviju kako bi se izborila sa izbeglicama iz susedne Ukrajine koja je u ratu.

"Zajedno sa Francuskom i Rumunijom, pokrenućemo platformu za pomoć Moldaviji, a 5. aprila u Berlinu će biti održana velika donatorska konferencija", izjavila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) posle sastanka u Briselu sa kolegama dve države.

Oko 360.000 izbeglica iz Ukrajine prošlo je kroz Moldaviju, malu zemlju od 2,6 miliona stanovnika, jednu od najsiromašnijih u Evropi, koja nije članica Evropske unije (EU).

1 / 6 Foto: Profimedia

Većina izbeglica je otišla u zemlje EU, ali ih je još oko 100.000 u Moldaviji, rekao je moldavski ministar inostranih poslova Niku Popesku, koji je takođe prisustvovao sastanku u Briselu.

"To je priličan broj i ima značajan uticaj na socio-ekonomsku situaciju" zemlje, dodao je on.

Prema poslednjim podacima UN, gotovo 3,5 miliona izbeglica pobeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. februara, ali se pretpostavlja da je oko 6,5 miliona ljudi interno raseljeno.

Bonus video:

00:51

Ukrajina: Snimak vatre koja buhti u Vasilkivu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.