SVE OČI UPERENE U OVU BALKANSKU ZEMLJU: Najavili da odustaju od RUSKOG GASA, ima li SRBIJA razloga za BRIGU?
Ilustracija, Foto: Profimedia

gas

SVE OČI UPERENE U OVU BALKANSKU ZEMLJU: Najavili da odustaju od RUSKOG GASA, ima li SRBIJA razloga za BRIGU?

Kompanija je saopštila da zahtevi za isporuku na današnji dan iznose 106,6 miliona kubnih metara

Objavljeno:

Sve oči su sada uprte u Bugarsku, nakon što su tamošnje vlasti objavile da neće obnavljati ugovor sa Gaspromom o snabdevanju prirodim gasom, već će razmotriti alternativne isporuke i budući ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nedostatak ovog energenta. Ova odluka bugarske Vlade neminovno se tiče i naše zemlje, i našeg snabdevanja gasom koji nam stiže kroz "Turski tok".

- U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gaspromom. Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor. Vlada se nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdevanju funkcionisati do kraja leta, što će omogućiti ovom bloku da pregovara po boljim cenama - rekao je Vasiljev nacionalnom radiju BNR.

Dodatnu pometnju jutros je unela i informacija da će ove nedelje biti održan niz sastanaka između vlada EU i SAD sa ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU razmotriti zabranu uvoza nafte iz Rusije.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kako je odgovarajući na pitanja novinara prokomentarisao predsednik Aleksandar Vučić, on nije siguran da je prekid uvoza gasa lako sprovesti, jer gasa iz Kaspijskog mora nema dovoljno. Predsednik je tom prilikom najavio da će Srbija razgovarati sa Gaspromom oko novog ugovora.

- Mi kažemo da hoćemo ruski gas iz turskog toka, i za to plaćamo tranzitnu taksu. To što oni (Bugari) hoće je njihova stvar, istakao je predsednik.

On je danas poručio i da iako dolaze letnji meseci, i manja potrošnja energenata, od 01. maja treba da počne priprema za iduću zimu.

"Pusti snovi"

Govoreći o vesti da Bugarska odustaje od ruskog gasa i Gasproma, direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović izjavio je da se radi smo o pustim snovima.

On je ukazao na to da je i dalje nejasno kojim bi se gasom Bugarska snabdevala, ukoliko to nije ruski dodajući da čitava situacija ukazuje da je sve to rezultat političkih pritisaka.

- Ne može Bugarska da obustavi snabdevanje jer bi i sama ostala bez gasa. Radi se o političkoj izjavi i pritisku na nju da se priključi sankcijama, objasnio je.

1 / 5 Foto: Profimedia

Bajatović je dodao da Evropa troši 600 milijardi kubika gasa.

- Od toga je nešto sopstvena proizvodnja, a 109 milijardi je iz Norveške dok je 200 milijardi kubika iz Rusije. Kanada i Amerika, čak i da imaju brodove za transport, mogli bi da odbace do 100 milijardi kubika. Ali sa rastom potrošnje koja se očekuje da dostigne 700 milijardi, to je nedovoljno, kazao je Bajatović.

- Sada kroz Ukrajinu gas ide maksimalno. To je biznis razvijenog Zapada, dodao je.

Gas kroz Ukrajinu teče neometano

Gasprom je saopštio danas da nastavlja da snabdeva Evropu gasom preko teritorije Ukrajine, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača. Kako je preneo Rojters, danas je isporučeno 106,6 miliona kubnih metara gasa.

Kompanija je saopštila da zahtevi za isporuku na današnji dan iznose 106,6 miliona kubnih metara, prenosi agencija Rojters.

1 / 6 Foto: Profimedia

Energetsko premrežavanje

Rat u Ukrajini je primorao Evropsku uniju da promeni svoju energetsku politiku i smanji zavisnost od Rusije, njenog najvećeg snabdevača. Evropska komisija je tako prošle nedelje iznela plan za zamenu dobavljača skoro dve trećine uvoza ruskog gasa ove godine, te da postepeno ukine zavisnost od svih fosilnih goriva iz Rusije do 2027. godine.

Bonus video:

05:52

Stručnjaci strahuju: Ako država ne shvati ozbiljno prijave o bombi NEKO ĆE OBORITI AVION

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.