TROSTRUKI UDARI NA GRAĐEVINARSTVO U NEMAČKOJ: Cene i dalje RASTU, ponestaje MATERIJALA, a gradnja bukvalno STAJE!
Gradilište, Foto: Printscreen

PRETNJE PO POSAO I RADNA MESTA

TROSTRUKI UDARI NA GRAĐEVINARSTVO U NEMAČKOJ: Cene i dalje RASTU, ponestaje MATERIJALA, a gradnja bukvalno STAJE!

Građevinarstvo u Nemačkoj jedna je od dobro stojećih grana decenijama unazad

Objavljeno:

U Nemačkoj je sve prisutnija nestašica sirovina u građevinskoj industriji, što poslednjih nedelja pravi ozbiljne probleme poslodavcima. Udari sa kojima se suočavaju u građevinarstvu praktično su trostruki i ispoljavaju se što kroz nedostatak sreadstava za rad, što kroz poskupljenja istog, ali i pretnje po posao i radna mesta.

Građevinarstvo u Nemačkoj jedna je od dobro stojećih grana decenijama unazad. Plate su se uvek kretale daleko iznad proseka, posla je bilo i više nego što su imali radnika, zbog čega su se u Nemačkoj često udomjavaju i srpski građeinari. Sada je situacija potpuno drugačija, što dovodi i do obustavljanja gradnje mnogih projekata.

Na ovom trižštu poslednjih nedelja nema eksera i šrafova, alii mnogih drugih materijala.

Isporuke važnih proizvoda kao što su šrafovi i ekseri zbog sankcija više ne dolaze u Nemačku, rekao je Tim Oliver Miler direktor Udruženja nemačke građevinske industrije.

- Ne možemo danas više predvideti da li će biti dovoljno materijala za sve građevinske radove u Nemačkoj, upozorio je on u izjavi medijima Funke grupacije. Obustavljanje gradnje brojnih projekata više se ne može isključiti, podvukao je Miler.

On je kazao da se već danas mora postaviti pitanje koji projekti će biti obustavljeni, od kojih se može odustati.

Miler je preneo da su građevinari već u kontaktu sa najvećim nalogodavcima kao što je nemačka železnica I preduzeće za održavanje I izgradnju autoputeva.

Dalji problem po građevinare je porast cena sirovina, kao što su čelik, bitumen ili aluminijum.

1 / 7 Foto: Foto: Espreso/Marko Nikolić

Delimično se cene garantuju još samo na sat vremena. Time je postalo nemoguće predati ponudu sa ozbiljno izračunatom cenom", objasnio je on.

Miler je kazao da zbog postojećih ugovora kompanije ne mogu preneti na nalogodavce skok cene.

U Nemačkoj više od 200.000 Srba

Procene su da je put Nemačke od 2000. godine iz Srbije otišlo više od 200.000 građana i da ih sada tamo ima oko 450.000.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, u 2015. godini u Nemačku je otišlo 24.616 Srba, a godinu dana kasnije 33.000. Ovaj broj znatno je veći ukoliko se zna da veliki broj građana u Srbiji ima hrvatski pasoš i da u Nemačku odlaze iz Hrvatske, odakle se godišnje u Nemačku iseli oko 50.000 ljudi.

Činjenice i život pokazuju da su Srbi u Nemačkoj pronašli svoje mesto u industrijski moćnim pokrajinama - Severnoj Rajni-Vestfaliji, Bavarskoj, Baden-Virtembergu, Hesenu, Berlinu, Hamburgu.

Svoju egzistenciju temelje na radu i to najčešće u manjim firmama u oblasti ugostiteljstva i proizvodnji, ali i u zdravstvu, metalnoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, uslugama čišćenja... Za većinu ovih poslova ne treba im znanje jezika, mada je poželjno, dok je u zdravstvu obavezno.

Ipak, većina radnika iz Srbije u Nemačkoj radi one manje plaćene poslove, za koje se traži samo diploma srednje škole i površno znanje jezika. Tako je svaki treći zaposlen u proizvodnji, poljoprivredi i građevini, svaki četvrti u hotelijerstvu, svaki peti u metalnoj industriji. Njihove plate su od oko 1.600 evra, koliko iznosi minimalac u Nemačkoj, do oko 4.000 evra, koliko zarađuju profesionalni vozači.

Građevina

Zidar 2.900 evra

Tesar 2.700 evra

Keramičar 2.660 evra

Moler 2.350 evra

Zdravstvo

Medicinska sestra 2.600 evra

Maser 2.450 evra

Negovatelj starih 2.350 evra

Fizioterapeut 2.070 evra

Lekar 6.600 evra

Industrija

Rukovodilac proizvodnje 4.500 evra

Elektrotehničar 3.460 evra

Tehničar elektronike 3.140 evra

Zavarivač 3.000 evra

Radnik u proizvodnji 2.500 evra

Autolakirer 2.560

Transport

Vozač kamiona 2.400 evra

Vozač autobusa 2.200 evra

Vozač dostavljač paketa 2.100 evra

Magacioner 1.900 evra

Ugostiteljstvo i održavanje

Pomoćni kuvari do 1.900

Konobari oko 1.800

Sobarice, održavanje oko 1.800

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.