UKRAJINA ODBILA RUSKI ULTIMATUM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nastavak haosa

UKRAJINA ODBILA RUSKI ULTIMATUM!

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da Ukrajina ima rok do ranih jutarnjih časova da da odgovor o predaji Mariupolja.

Objavljeno: 08:15h

Ukrajina je rano jutros odbila poziv Rusije da preda lučki grad Mariupolj, u kojem su stanovnici pod opsadom sa malo hrane, vode i električne energije, javljaju svetski mediji.

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da “nema govora o predaji” i da je ruska strana već obaveštena o tome.

- Ne može se razgovarati o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja. Umesto što gubite vreme na osam strana pisma, otvorite humanitarne koridore - poručila je Vereščuk, prenosi ukrajinska “Pravda”.

1 / 10 Foto: Printscreen/Facebook/МВС України

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da Ukrajina ima rok do ranih jutarnjih časova da da odgovor o predaji Mariupolja.

Pozivamo jedinice Oružanih snaga Ukrajine, bataljone teritorijalne odbrane, strane plaćenike da prekinu neprijateljstva, polože oružje i, duž humanitarnih koridora dogovorenih sa ukrajinskom stranom, uđu na teritorije koje kontroliše Kijev. Istovremeno, svima koji su položili oružje garantovan je bezbedan izlazak iz Mariupolja i očuvanje života - rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

Ovaj predlog o izlasku ukrajinskih snaga je trebalo da bude realizovan od 10.00 do 12.00 po lokalnom vremenu, a nakon toga je trebalo da se otvore humanitarni koridori kako bi se evakuisali civili.

- Komandanti jedinica Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije biće spremni za takav scenario i obezbediće vaš bezbedan izlazak, ali samo bez naoružanja i municije, u bilo koju oblast koju navedete - dodao je general.

Pozvani su predstavnici UN, OEBS i Crvenog krsta da prate ovu humanitarnu operaciju na terenu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.