NEOČEKIVANI POTEZ RUSIJE USRED RATA U UKRAJINI I SANKCIJA!
Vakcina, Foto: Profimedia

IMUNIZACIJA

NEOČEKIVANI POTEZ RUSIJE USRED RATA U UKRAJINI I SANKCIJA!

Rok trajanja vakcine je šest meseci, ako se čuva na tamnom mestu, na temperaturi između dva i osam stepeni Celzijusa.

Objavljeno:

Rusko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je registrovalo još jednu vakcinu protiv koronavirusa Konvasel, koja može da se koristi za vakcinaciju odraslih uzrasta između 18 i 60 godina.

Ovu vakcinu je razvio Istraživački institut za vakcine i serume iz Sankt Peterburga u okviru Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) Rusije, navodi se u registru Ministarstva.

"Konvasel, podjedinična rekombinantna vakcina za sprečavanje infekcije virusom korona, izazvane virusom SARS-CoV-2. Datum donošenja: 18.03.2022", navodi se u unosu.

Rok trajanja vakcine je šest meseci, ako se čuva na tamnom mestu, na temperaturi između dva i osam stepeni Celzijusa.

Prema uputstvu za lek, objavljenom u petak, Konvasel se može koristiti za vakcinaciju odraslih uzrasta od 18 do 60 godina. Primenjuje se u dve faze, sa razmakom od 21 dan.

Kontraindikacije za primenu vakcine su trudnoća i dojenje, ozbiljne alergijske reakcije, akutne zarazne bolesti i pojave hroničnih stanja. Treba je koristiti sa oprezom kod pacijenata koji boluju od raka, hroničnih stanja i autoimunih bolesti.

Šefica FMBA Veronika Skvorcova rekla je ranije da je malo verovatno da će vakcina izazvati čak i blagu alergijsku reakciju i da je pacijenti dobro tolerišu.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

U junu 2021. godine završene su pretkliničke studije vakcine koje su dokazale njenu bezbednost, imunogenost i zaštitni potencijal.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.