ISPORUKE RUSKOG GASA U EVROPU: Ako se ovo desi, pozicija EU ĆE OJAČATI?
Zastava Francuske, Foto: Profimedia

francuzi se zalažu za ovo

ISPORUKE RUSKOG GASA U EVROPU: Ako se ovo desi, pozicija EU ĆE OJAČATI?

Na temelju kretanja cena gasa ove sedmice očekuje se da će ta mera državu ove godine koštati 6.4 milijarde evra, kazao je Le Maire

Objavljeno: 17:40h

Francuska se zalaže za ograničavanje cena gasa na nivou Evropske unije kako bi se ojačala pozicija Unije u pregovorima s proizvođačima, rekao je u petak ministar finansija Bruno Le Maire.

Računi za energiju znatno su porasli u Evropskoj uniji još prošle godine, a dodatan podsticaj cenama bio je ruski napad na Ukrajinu, zbog čega vlade širom Evropske unije nastoje raznim merama ublažiti udar na domaćinstva i preduzeća, podseća Rojters.

Le Maire je zastupnicima u francuskom parlamentu poručio da je svojim kolegama u EU predložio utvrđivanje gornje granice cene jer bi se time za 27 zemalja članica osigurala bolja pozicija za pregovore s proizvođačima poput ruskog Gasproma ili alžirskog Sonatracha.

1 / 4 Foto: Profimedia

"To je intervencija u tržište"

"To je intervencija u tržište, što uznemiruje neke naše partnere u EU, ali mi ćemo zajedno s predsednikom predložiti da se cene gasa ograniče na nivou Unije", rekao je Le Maire.

Ministar nije rekao koje članice Evropske unije nisu podržale predlog. Grčka je takođe predložila ograničenje cena gasa, a isto je predložio i direktor francuske energetske kompanije Engie, podseća Rojters.

Francuska trenutno predseda Evropskom unijom, a prošle godine je zamrznula cene gasa, kompenzujući domaćim gasnim kompanijama razliku u odnosu na tadašnje više cene na fizičkom tržištu.

Na temelju kretanja cena gasa ove sedmice očekuje se da će ta mera državu ove godine koštati 6.4 milijarde evra, kazao je Le Maire.

(Espreso / HINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.