AMERIČKO ORUŽJE MOŽE SAMO POMOĆI UKRAJINI DA "UMRE HEROJSKI"? Odbrambeni PAKET uliva DOZU zabrinutosti, evo zašto
Ilustracija, Foto: Profimedia

oružje

AMERIČKO ORUŽJE MOŽE SAMO POMOĆI UKRAJINI DA "UMRE HEROJSKI"? Odbrambeni PAKET uliva DOZU zabrinutosti, evo zašto

Vojni eksperti kažu da će oružje za odbranu od tenkova snabdeveno od strane SAD-a najverovatnije imati najveći uticaj na Ukrajinu

Objavljeno:

Samo prisustvo američkog oružja izaziva paniku širom ruskih trupa, tvrdi ukrajinska vojska, i očekuje se da će dobiti još 2.000 oružja.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite putem ovog LINKA!

Javelinove rakete su među predmetima koji su obećani Ukrajini od SAD-a kao deo paketa vojne pomoći u iznosu od 800 miliona dolara koju je najavio predsednik Džo Bajden u sredu.

Ostalo naoružanje čine dronovi koji se mogu pretvoriti u leteće bombe i oružje za odbranu od vazduhoplova koji mogu da pogode helikoptere iz vazduha.

Šta će SAD poslati Ukrajini?

Nova američka pomoć Ukrajini sadrži široku ponudu vojne opreme, od 25.000 setova oklopa i šlemova do puški i granata, hiljada ostalog oružja za odbranu od tenkova i više od 20 metara municije.

Pored Javelinovih raketa, najsnažnija oružja čine sistemi za odbranu od vazduhoplova 800 Stinger, koji su nekada famozno pucali na Sovjetske avione u Avganistanu.

1 / 8 Foto: Profimedia

SAD takođe planirao da isporuči 100 ,,taktičkih vazdušnih sistema bez posade" ,mali dronovi, koji su često ručno lansirani i dovoljno mali da stanu u ranac.

Vojnici mogu da ih koriste kako bi odredili obim ratišta ili, u nekim slučajevima da napadnu, pravljenjem letećih bombi koje mogu da lete ka metama iz daljine.

Šta će ovo značiti za ruske zemljišne i vazdušne ofanzive?

Vojni eksperti kažu da će oružje za odbranu od tenkova snabdeveno od strane SAD-a najverovatnije imati najveći uticaj na Ukrajinu.

Invazivne ruske snage ,,su primarno mehanizovane snage", ili oklopni konvoji, pa je ,,najpametnije izbaciti ih," rekao je bivši pukovnik Američke mornarice Kristofer Majer.

Bombarder, Avion, Stelt
foto: Profimedia

Ukrajina je primila razne sisteme za odbranu od tenkova iz nekoliko zemalja, što pomaže povećanju ,,smrtnosti" ukrajinskih sila protiv ruskih vozila, rekao je Majer.

Ukrajinski zvaničnici navodno valjano koriste oružje. Tvrde da će od 16. marta uništiti više od 400 tenkova i preko 2,000 drugih ruskih vozila.

Šta su uradile ostale zemlje?

SAD nisu same kada je reč o vojnoj pomoći Ukrajini. Makar 30 ostalih zemalja su pružilw pomoć, uključujući i 500 miliona evra od Evropske unije, što je prvi slučaj u istoriji.

Međutim, nakon što su SAD najavile novi paket pomoći, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je hitno potrebno ,,još pomoći."

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

,,Još više nego što trenutno dobijamo," rekao je, pozivajući ,,sisteme za zaštitu od vazduhoplova, voazduhoplove i dovoljno smrtonosna oružja kako bi zaustavili ruske okupatore."

Majer je rekao da veruje da je obećano američko oružje verovatno dovoljno samo za ,,herojsku smrt" ukrajinaca.

,,Moramo da budemo agresivniji kada im dajemo ono što mi imamo," rekao je. ,,Treba makar da im damo isti kvalitet, kvantitet, stvari koje je Sovjetski savez dao Severnom Vijetnamu tokom našeg rata sa njima."

1 / 12 Foto: Profimedia

Iako još uvek nije bilo kompanijskih saopštenja, predsednik Bajden je obećao da će pristići pomoć, i da SAD radi na pomaganju Ukrajini pri nabavci dugotrajnijih odbrambenih sistema ako joj budu potrebni, bez pružanja detalja.

,,Stići će još," rekao je.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.