ARD OBJAVIO POTRESNU REPORTAŽU IZ DEČJE BOLNICE U LAVOVU: "Intubaciona cev prolazi kroz njena usta u dušnik..."
Ilustracija, Foto: CNBC Youtube Printscreen

RAT U UKRAJINI

ARD OBJAVIO POTRESNU REPORTAŽU IZ DEČJE BOLNICE U LAVOVU: "Intubaciona cev prolazi kroz njena usta u dušnik..."

Njihovo stanje je veoma teško, ističe ARD

Objavljeno:

Nemački javni servis ARD objavio je izveštaj iz dečje bolnice u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, koju su u međuvremenu posetili brojni mali pacijenti iz Kijeva.

Izveštaj počinje opisom brige majke o svojoj deci.

Blizanci iz Kijeva na respiratorima

„Katja se naginje nad krevetac. S ljubavlju miluje Sofiju, glavu svoje usnule ćerke. EKG elektrode su pričvršćene za Sofijina grudi. Manžetna za krvni pritisak zatvara jednu od njenih tankih ruku. Intubaciona cev prolazi kroz njena usta u dušnik. Sofija je tako mala kao da nestaje čak i u krevetiću. Baš kao i Dajana, njena sestra bliznakinja, koja je u krevetu preko puta nje“, opisuje ARD.

Njihova 39-godišnja majka Katja kaže da su Sofija i Dajana rođene prerano u Kijevu u septembru prošle godine - jedanaest nedelja pre očekivanog datuma. Od početka su imale probleme sa plućima, zbog čega su posle porođaja bile na dugotrajnom bolničkom lečenju. „Prošlo je dobro. Ali onda je Rusija počela da bombarduje Kijev“, rekla je Katja za ARD.

Njih troje su uvek iznova i iznova odlazili u sklonište kada bi došlo do vazdušnog napada.

Pre nekoliko dana, medicinski tim u Kijevu pobrinuo se da Katja i njene ćerke mogu da napuste grad. „Bebe su dobile virusnu infekciju u podrumu u Kijevu“ "Zajedno sa drugim pacijentima, otputovali su u Lavov u zapadnoj Ukrajini specijalnim vozom opremljenim medicinskom opremom. Na sigurno", navodi ARD.

Naštetilo im je vreme provedeno u skloništu tokom bombardovanja, kaže dr Vera Primakova, lekarka bliznakinja u Lavovu.

"Kada je počelo bombardovanje, prebačeni su u podrum. Bili su tamo četiri dana. Bebe su dobile virusnu infekciju. Dijanino plućno tkivo ionako nije mekano, već ukočeno. Svaka anomalija, posebno virusi, kašalj, curenje iz nosa, pogoršavaju njeno stanje.“ Dr Primakova opisuje stanje svojih pacijenata za ARD.

U prvih šest sati od dolaska u Dečju bolnicu u Lavovu, Dajana je stavljena na veštački respirator. Sofija ubrzo zatim.

Njihovo stanje je veoma teško, ističe ARD.

1 / 12 Foto: Printscreen/Twitter/Avery Martin

Direktor bolnice: Kod nas je na lečenju 53 dece izbeglice

Direktor dr Bogdan Malovanij, koji je i sam hirurg, potvrdio je za ARD da ova bolnica trenutno nije pretrpana. Ali oni rade intenzivnije „jer ukrajinske izbeglice dolaze iz aktivnih ratnih zona sa decom u nevolji“. dr. Malovani kaže da je 53 dece izbeglica sada u bolnici.

Osim toga, dnevno imaju oko 30 do 40 pacijenata koji primaju ambulantnu negu. UN su nedavno oglasile alarm, tvrdeći da je regionalna dečja bolnica u zapadnoj Ukrajini preplavljena velikim brojem povređene dece koja su stigla iz ratom zahvaćenih područja. Bolnica je navodno bila toliko pretrpana da su lekari morali da vrše trijažu među svojim malim pacijentima.

"Mi nemamo takvu proceduru za postavljanje prioriteta - čak ni u klinici za dečiji rak. Ako tamo stignu ozbiljni slučajevi, oni se odmah prosleđuju u neku od susednih zemalja Evropske unije", rekao je direktor Malovanij za ARD. Ali droga bi uskoro mogla postati problem.

Ova dečja bolnica za sada ima dovoljno lekova da podmiri svoje potrebe. Ali uskoro će se pojaviti problem sa lekovima proizvedenim u Kijevu i Harkovu. To su lekovi koji se koriste u lečenju traume, u ortopediji ili u operacijama. Svi žele zonu zabrane letova „Ali zahvaljujući humanitarnoj pomoći naših prijatelja u EU, Kanadi, SAD i Izraelu, naše potrebe su do sada zadovoljene“, rekao je direktor.

Ono što direktoru nedostaje je zapravo samo jedna stvar: zona zabranjenog leta iznad Ukrajine. Jer svaki put kada je uzbuna za vazdušni napad, a dolazi dva, tri, četiri puta dnevno, moramo svu decu da dovodimo ovde u podrumsko sklonište. Veoma je teško. Odgovorni političari bi mogli da pomognu tako što bi postavili zabranu letova. u bolnicama radimo normalno“, rekao je direktor Malovanij za ARD.

Katja miluje glavu svoje ćerke Dajane i takođe se nada da će uspostaviti zonu zabranjenog leta.

"Hvala Bogu, ovde nema pucnjave i eksplozija kao u Kijevu. Ali vidim da malu decu vode u prihvatilište svaki put kada je hitan slučaj. Ne želim da druga deca dobijaju komplikacije jer moraju da beže u podrum. “, rekla je majka Katja za ARD. Nemački javni servis završava svoj doprinos izjavom da je NATO više puta izjavljivao da neće uspostaviti zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.