STRUKA O PREGOVORIMA KIJEVA I MOSKVE: Tvrdi se da Putin od JEDNOG USLOVA sigurno NEĆE ODUSTATI!
Goran Bandov, Foto: Profimedia, EPA

o mirovnim pregovorima

STRUKA O PREGOVORIMA KIJEVA I MOSKVE: Tvrdi se da Putin od JEDNOG USLOVA sigurno NEĆE ODUSTATI!

Bandov smatra kako Rusija nije uspela ostvariti svoju zamisao te je njen međunarodni ugled jako oslabio

Objavljeno:

Stručnjak za međunarodne odnose sa Univerziteta u Zagrebu Goran Bandov rekao je u HRT-ovom Dnevniku kako misli da je dobro što traju pregovori između Ukrajine i Rusije. Za nacrt sporazuma koji je objavljen rekao je, da je po njemu, to još jedna lista želja.

"Treba videti šta Ukrajina, ali i Rusija zapravo žele"

"Nisam siguran da je to stvarno pravi okvir o kojem će se razgovarati. Ali je sigurno dobar korak da se počne pregovarati, razgovarati i da se tačno vidi šta Ukrajina, ali i Rusija zapravo žele", poručio je Bandov.

Goran Bandov
foto: Printscreen/Youtube/N1

"Ova lista koju smo dobili, ja mislim da će na kraju, sigurno ostati pitanje neutralnosti, ali će se definisati na različite načine", naglasio je stručnjak za međunarodne odnose.

Neutralnost koja funkcioniše, naprimer u Švedskoj, potpuno je drugačija od neutralnosti Austrije, Malte, Irske.

1 / 5 Foto: Printscreen/Twitter/Mykhailo Podoliak

"Rusija će insistirati na Krimu"

Momenti na kojem će pregovori zapinjati do zadnjeg dana će biti pitanje Krima.

"I na Krimu će upravo Rusija insistirati. Da Krim dobije potpuno pod svoju kontrolu", rekao je. Bandov smatra da rešavanje pitanja oko Donbasa neće biti ključni problem.

"Rusija neće odustati od toga da pokuša biti zaštitnik građana Rusije i građana koji u Ukrajini govore ruski jezik. Ona će se sigurno nametnuti kao takav igrač", kazao je.

Ti ljudi koji su do pre par sedmica tražili zaštitu Rusije, više je sigurno neće tražiti, kaže. Bandov sumnja da će Rusija insistirati na dve separatističke regije, već da je njoj najvažnije pitanje Krima.

"Kod svakih pregovora morate malo popustiti"

"Kod svakih pregovora morate malo popustiti. Ključ svega je da će se morati pronaći rešenje da Rusija i Ukrajina svojim građanima mogu objasniti da su pobedili u ovom ratu. I da ovaj mirovni ugovor pokazuje upravo njih kao pobednike", naglasio je stručnjak za međunarodne odnose sa Univerziteta u Zagrebu Goran Bandov.

Rusija je proteklih dana "omekšala" svoje stavove prema Ukrajini. Bandov smatra kako Rusija nije uspela ostvariti svoju zamisao te je njen međunarodni ugled jako oslabio.

(Espreso / index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.