ZAPLENJENA JOŠ JEDNA JAHTA U ŠPANIJI: Sumnja se da pripada Putinovom bliskom saradniku!
Ilustracija, Foto: EPA/Enric Fontcuberta

au

ZAPLENJENA JOŠ JEDNA JAHTA U ŠPANIJI: Sumnja se da pripada Putinovom bliskom saradniku!

Ovo je prva "privremena imobilizacija" jahte u vezi sa sankcijama EU protiv Rusije, koju je izvršila Direkcija trgovačke mornarice, navodi se u saopštenju agencije Ministarstva saobraćaja

Objavljeno:

Španske vlasti zaplenile su jahtu vrednu 140 miliona dolara, za koju tvrde da pripada jednom od ruskih oligarha. Jahta je zaplenjena u luci u Barseloni, potvrdio je premijer Španije Pedro Sančez sinoć, ne pominjujući kome tačno jahta pripada. Sumnja se da je u pitanju blizak saradnik Vladimira Putina.

- Zaplenili smo jahtu jednog od glavnih oligarha. Govorimo o jahti za koju procenjujemo da je vredna 140 miliona dolara... Dugačak je 85 metara - rekao je Sančez za špansku La Sekta TV.

Jahta nosi naziv "Valerie", a španske vlasti pokušavaju da ustanove da li je u vlasništvu osobe ili kompanije koja se nalazi na listi sankcija EU zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo je prva "privremena imobilizacija" jahte u vezi sa sankcijama EU protiv Rusije, koju je izvršila Direkcija trgovačke mornarice, navodi se u saopštenju agencije Ministarstva saobraćaja.

Jahta "Valerie" bila je spremna da isplovi iz luke u Barseloni, gde je bila privezana na doku zbog redovnog održavanja.

Sančez je rekao da će Španija kontaktirati obaveštajne i ekonomske službe partnerskih zemalja kako bi se što pre otkrilo ko je vlasnik ovog luksuznog plovila.

- Komplikovano je, jer postoje vlasnici koji imaju "kompanije posrednike" - rekao je Sančez.

Iz Ministarstva su rekli da, ako se potvrdi sumnja da je brod u vlasništvu privatnog ili pravnog lica koji se nalazi na spisku sakcija EU, plovilo će biti zaplenjeno do daljnjeg.

Navodno je danas zaplenjena još jedna jahta i proverava se ko je njen vlasnik. Druga jahta, koja nosi ime "Lady Anastasia", zaplenjena je na Palma de Majorki.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.