ABRAMOVIČ NA LISTI SANKCIONISANIH MILIJARDERA: EU pristala da mu zamrzne imovinu
Roman Abramovič, Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

ODLUČENO

ABRAMOVIČ NA LISTI SANKCIONISANIH MILIJARDERA: EU pristala da mu zamrzne imovinu

Zapad je sankcionisao ruske milijardere, zamrznuo državnu imovinu i odsekao veći deo ruskog korporativnog sektora od globalne ekonomije

Objavljeno:

Visoke diplomate Evropske unije složile su se da dodaju vlasnika fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča na listu ruskih milijardera EU koji su sankcionisani nakon ofanzive Moskve na Ukrajinu, izjavila su u ponedeljak dva diplomatska izvora.

Neformalno zeleno svetlo za Abramovičevu listu dato je na sastanku u nedelju, rekao je jedan izvor, a izaslanici EU će se ponovo sastati u ponedeljak u 11:00 GMT kako bi usvojili tu meru i dalji set ekonomskih sankcija Rusiji.

Sankcije će stupiti na snagu tek nakon objavljivanja u zvaničnom časopisu EU, što se obično dešava u roku od nekoliko sati ili dana nakon formalnog odobrenja.

1 / 4 Foto: Profimedia

Zapad je sankcionisao ruske milijardere, zamrznuo državnu imovinu i odsekao veći deo ruskog korporativnog sektora od globalne ekonomije u pokušaju da natera ruskog predsednika Vladimira Putina da promeni pristup prema Ukrajini. U četvrtom paketu sankcija EU protiv Rusije od njene ofanzive na Ukrajinu 24. februara, blok od 27 zemalja će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju, uključujući skupe automobile.

Takođe će zabraniti uvoz ruskog čelika i proizvoda od gvožđa, izjavila je u petak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

1 / 5 Foto: Profimedia

Na sastanku u nedelju, diplomate su zatražile od Komisije, koja je izradila nacrt ekonomskih sankcija, da objasni neke aspekte novih ekonomskih mera kako bi se osiguralo da se one ne mogu uspešno osporiti pred sudovima EU, prema dva izvora iz EU. Nije bilo zabrinutosti zbog novih lista oligarha i biznismena, koje se nalaze u posebnom pravnom dokumentu koji je izradila služba EU za spoljne poslove, rekao je jedan diplomata, napominjući da će Abramovičev spisak „proći”.

1 / 5 Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Dalji ruski oligarsi biće dodati na listu EU. Desetine su već sankcionisane. Nove sankcije pogodiće ljude aktivne u ruskoj industriji čelika i druge koji ruskoj državi pružaju finansijske usluge, vojne proizvode i tehnologiju, izjavio je u petak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. Abramovič je već bio na crnoj listi Britanije. pročitajte više On ima portugalski pasoš, što znači da bi Portugal u principu mogao da se uzdrži od nametanja zamrzavanja imovine i zabrane putovanja o kojima je odlučeno na nivou EU, rekao je drugi zvaničnik EU za Rojters.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.