"PUTINE, J*** SE" Aktivisti UPALI u vilu sankcionisanog oligarha Deripaske u Londonu, okačili UKRAJINSKE zastave
Oleg Deripaska, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

upad

"PUTINE, J*** SE" Aktivisti UPALI u vilu sankcionisanog oligarha Deripaske u Londonu, okačili UKRAJINSKE zastave

Kao rezultat sankcija objavljenih u četvrtak, Deripaski su zamrznuta sredstva i zabranjene su mu bilo kakve transakcije sa pojedincima i preduzećima u Velikoj Britaniji

Objavljeno: 13:00h

Demonstranti u Londonu su oko ponoći upali u vilu Olega Deripaske, jednog od sedam ruskih oligarha kojima su uvedene sankcije prošle nedelje.

Kuća je vredna 25 miliona funti, a nalazi se u centralnom Londonu, u Belgraviji.

Aktivisti su okačili ukrajinske zastave i transparent na kome je pisalo "Imovina je oslobođena" i "Putine, j*** se".

- Policija je u ponedeljak, 14. marta, ubrzo posle 01:00 pozvana u stambeni objekat na trgu Belgrejv. Policajci su otkrili da je jedan broj ljudi ušao i okačio transparente sa prozora na spratu. Policajci ostaju na lokaciji - naveo je portparol policije.

Kao rezultat sankcija objavljenih u četvrtak, Deripaski su zamrznuta sredstva i zabranjene su mu bilo kakve transakcije sa pojedincima i preduzećima u Velikoj Britaniji.

On tvrdi da "ne postoji nijedna činjenica" koja bi podržala mere i sugerisao da bi mogao da ih ospori na sudu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Oleg Vladimirovič Deripaska (rođen 2. januara 1968) je ruski oligarh i industrijalac. Osnivač je "Basic elementa", jedne od najvećih ruskih industrijskih grupa i "Volnoe delo", najveće ruske humanitarne organizacije. Do 2018. godine bio je predsednik "En+group", ruske energentske kompanije, a do tada je bio na čelu i "United company rusal", druge najveće kompanije na svetu koja se bavi aluminijumom.

Porodične veze

Bilo koje, pa i Deripaskino bogatstvo i uticaj u savremenoj Rusiji, nemoguć je bez Kremlja i "vladarske porodice".

U slučaju Olega Deripaske, njegova porodična veza sa prvim predsednikom Ruske Federacije Borisom Jeljcinom više podseća na priču iz TV sapunica: Oleg Deripaska bio je oženjen Polinom Jumaševom, ćerkom iz prvog braka čuvenog ruskog novinara Valentina Jumaševa, koji je svom tastu, predsedniku Ruske Federacije, bio šef administracije. Valentin Jumašev je muž Tatjane Djačenko, ćerke bivšeg ruskog predsednika Jeljcina.

Sa drugim predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom Deripaska je u političko-ekonomskom "srodstvu", preko kog je podržavao njegove predizborne kampanje u oba mandata. Mediji kažu da je on kućni prijatelj Vladimira Putina i da je stalni član delegacije za vreme Putinovih poseta Centralnoj Aziji, a poznato je da firma "Rusal" u tom delu Evroazije, posebno u Kazahstanu, ostvaruje profite u milijardama dolara. Putin je više puta naglasio da je Deripaska lično doprineo razvoju ekonomije u Ruskoj Federaciji.

Bonus video:

00:41

NEMAČKA KOMPANIJA MENJA NAVIKE SRPSKIH VOZAČA: Mnogi automobili postaće PROŠLOST, ali dobićemo velike olakšice!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.