AMERIKANCI UVODE SANKCIJE KINI AKO POMOGNE RUSIJI? Nemački ministar optužuje Evropu i NATO!
Vladimir Putin, Foto: EPA/IGOR KOVALENKO, EPA/ MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

užas

AMERIKANCI UVODE SANKCIJE KINI AKO POMOGNE RUSIJI? Nemački ministar optužuje Evropu i NATO!

Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove su iznele predloge o novim sankcijama razrađenim nakon neformalnog samita u Versaju i konsultacija sa našim međunarodnim partnerima

Objavljeno:

Danas je 19. dan ruske invazije na Ukrajinu. U Marijupolju je i ove noći bilo teško i sve oči su uprte u humanitarni konvoj koji se nalazi na 80 kilometara od grada. Za danas je zakazana nova runda pregovora koja će se održati putem video linka. Pojedini američki mediji izvestili su da Rusija od Kine traži pomoć, ali je kineski ambasador to demantovao. Ako dođe do kineske pomoći Rusima, Amerika je najavila žestok odgovor u vidu sankcija.

Danas se očekuje odobrenje novih sankcija Rusiji

Finalizacija i odobrenje novog paketa sankcija Rusiji na ambasadorskom nivou EU očekuju se danas, objavljeno je na Tviter nalogu Francuske koja predsedava Savetu Evropske unije.

1 / 20 Foto: Profimedia

"Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove su iznele predloge o novim sankcijama razrađenim nakon neformalnog samita u Versaju i konsultacija sa našim međunarodnim partnerima", navodi se u objavi na Tviteru, prenosi TASS.

Pregovori Rusije i Ukrajine počinju u 10:30 po lokalnom vremenu?

David Arahamia, jedan od članova ukrajinske delegacije u pregovorima, rekao je da će pregovori sa Rusijom putem video linka navodno početi u 10.30 po lokalnom vremenu.

Sa druge strane, zvanični Kremlj, još uvek nije potvrdio ove navode. Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak potvrdio je da će pregovori sa Rusijom biti nastavljeni sutra.

- Pregovori se održavaju neprestano u formatu video-konferencija. Radne grupe neprekidno rade. Veliki broj pitanja zahteva konstantnu pažnju. U ponedeljak, 14. marta, biće održana pregovaračka sednica kako bi se sumirali preliminarni rezultati - napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovim rečima, glavni cilj sutrašnjih pregovora zakazivanje njegovog sastanka sa ruskim predsdnikom Vladimirom Putinom.

- Naš cilj je da u ovoj borbi, u ovom teškom pregovaračkom radu, Ukrajina postigne dogovor koji nam je neophodan za mir, za bezbednost. Da imamo garancije, normalne i efikasne - rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

Razgovor Blinkena i Kulebe

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ukrajinski kolega Dmitro Kuleba razgovarali su o diplomatskim naporima da se zaustavi ruska invazija, stoji u saopštenja Stejt Dipartmenta.

"Sekretar Blinken i ministar spoljnih poslova Kuleba razgovarali su o tekućim diplomatskim naporima da se zaustavi Putinov rat izbora", rekao je portparol Ned Prajs.

Blinken je ponovio čvrstu solidarnost Sjedinjenih Država s Ukrajinom u odbrani od kontinuirane brutalne agresije Kremlja, dodao je.

Makron razgovarao sa Bajdenom i Zelenskim

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o ruskoj invaziji Ukrajine.

Makron je razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. U razgovoru sa Zelenskim, Makron je izrazio punu podršku i detaljno opisao dodatnu pomoć koju je Evropska unija odlučila da pruži na summitu u Versaillesu. Razmenili su mišljenja o nastavku pregovora između Rusije i Ukrajine", rekao je izvor, dodajući da će dvojica čelnika nastaviti s koordinacijom sledećih dana.

Zabranjen Instagram u Rusiji

Rusija je zabranila pristup Instagramu, pokazuju podaci o saobraćaju na internetu uživo, ruskih pružatelja usluga. Rusija je najavila zabranu Instagrama nakon što je kompanija Meta, kako su rekli iz Moskve, dopustila govor mržnje protiv ruske vojske i invazije na Ukrajinu na njihovim društvenim mrežama, Instagramu i Fejsbuku.

Zelenski: Ruske rakete mogle bi padati po zemljama NATO-a

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je tokom noći u obraćanju na društvenim mrežama pozvao NATO da uspostavi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, upozorivši da bi u protivnom ruske rakete mogle padati po zemljama članicama.

"Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete početi da padaju na vašu teritoriju, na teritorij NATO-a", rekao je Zelenskij.

Nemački ministar: Evropa i NATO su napravili veliku grešku sa Ukrajinom

U opširnom razgovoru za Frankfurter algemajne, Habek se osvrnuo na uticaj politike Zapada prema Ukrajini, odnosno, koliko je stav zapadnih zemalja doprineo današnjoj situcaiji nakon ruske agresije koja traje skoro dve nedelje.

"Evropa i NATO su napravili grešku u vezi sa Ukrajinom, sprečivši je da postane članica NATO-a.", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u intervjuu za Frankfurter algemajne .

Govoreći o tome da li je rat u Ukrajini mogao da bude sprečen, Habek je rekao: „Ako sada pogledate unazad, ima mnogo stvari koje su teoretski mogle da se urade drugačije. Svaka bi dovela do drugačijeg scenarija“

Amerikanci prete Kini sankcijama ako upute pomoć Rusiji

Američki savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven upozorio je danas, uoči sastanka s kineskim diplomatom, da će Peking apsolutno snositi posledice bude li pomagao Moskvi da izbegne zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"Kažemo jasno Pekingu, apsolutno će se suočiti s posledicama, sankcijama velikih razmera, u pokušajima izbegavanja ili pomoći Rusiji. To nećemo dopustiti i nećemo dopustiti da to bude pojas za spašavanje od ekonomskih sankcija za bilo koju zemlju, nigde u svetu, rekao je Saliven za CNN.

Sullivan i kineski diplomata Jang Đeči, sastaju se danas, u ponedeljak u Rimu i Ukrajina će dominirati kao tema u njihovim razgovorima sa kojih se ne očekuju nikakvi posebni rezultati, rekao je službenik koji je želeo da ostane neimenovan, prenosi "Indeks".

Rusi tražili pomoć od Kine u oružiju, tvrdi američki časopis

Rusija je zatražila od Kine vojnu opremu u nameri da podrži njenu invaziju na Ukrajinu, izneli su svoja saznanja američki zvaničnici, govoreći za "Fajnenšel tajms" da je to izazvalo zabrinutost u Beloj kući.

Američki zvaničnici rekli su za Fajnenšel tajms da je Rusija zatražila vojnu opremu i drugu pomoć od početka invazije. Oni su odbili da daju detalje o tome šta je Rusija tražila. Drugi izvor časopisa, koji je upoznat sa situacijom rekao je da se SAD spremaju da upozore svoje saveznike, usred nekih indicija da se Kina možda sprema da pomogne Rusiji. Drugi američki zvaničnici rekli su da postoje znaci da Rusiji ponestaje određenih vrsta oružja dok se rat u Ukrajini proteže već treću nedelju.

Humanitarni konvoj do Mariupolja stiže danas

Gradska uprava Mariupolja potvrdila je u nedelju uveče da veliki konvoj humanitarne pomoći namenjen opkoljenom gradu nije stigao i da je i dalje zaglavljen u Berdjansku, nekih 50 milja zapadno.

U postu na Telegramu, gradska uprava Mariupolja je napisala: „Još malo je ostalo. Humanitarni karavan je skoro stigao do Mariupolja“, prenosi "CNN"

U daljem teksu obraćanja, opisana je situacija u kojoj se nalazi konvoj.

"Prema rečima vozača, put je veoma težak, kolona je spora, ali nastavlja da se kreće. Možete ići samo tokom dana, to je zbog bezbednosnih pravila. Za skoro dva dana karavan je prešao više od 200 km duž puta ranije dogovorena rute. Do odredišta ima oko 80 km“., navodi se u saopštenju.

Kadirov došao do Kijeva?

Ramzan Kadirov, lider ruskog regiona Čečenije i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je juče da je putovao u Ukrajinu da se sastane sa čečenskim trupama koje učestvuju u napadu na glavni grad Ukrajine Kijev.

Čečenski televizijski kanal Grozni objavio je ranije danas video na društvenoj mreži Telegram koji prikazuje Kadirova u zamračenoj prostoriji kako sa čečenskim borcima razgovara o jednoj vojnoj akciji koja se navodno odigrala na sedam kilometara od ukrajinske prestonice, ali na snimku nije pomenuto gde i kada je taj sastanak održan, preneo je Rojters

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.