ENERGETSKA ZAVISNOST: Ovo je plan EU da se reši RUSKE NAFTE I GASA
Evropska unija, Foto: Profimedia

rusija

ENERGETSKA ZAVISNOST: Ovo je plan EU da se reši RUSKE NAFTE I GASA

Što se tiče zahteva Ukrajine za ubrzano članstvo u EU, u saopštenju se pozdravljaju evropske težnje Ukrajine, ali bez konkretnih obećanja

Objavljeno:

Na dvodnevnom samitu u Versaju, kojim je dominirala ruska agresija na Ukrajinu, lideri zemalja članica EU obavezali su se da će raditi na jačanju bezbednosti, suvereniteta, odbrambenih sposobnosti i rešavanju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva do 2027. godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je na konferenciji za novinare da bi Evropska unija trebalo da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. godine i da će Komisija sredinom maja predstaviti plan za postepeno smanjenje zavisnosti od ruske energije. Ona je najavila i predloge za rešavanje problema poskupljenja hrane.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajenfoto: Profimedia

Na samitu su lideri usaglasili Versajsku deklaraciju u kojoj su se obavezali da će raditi na jačanju evropskog suvereniteta i odbrambenih sposobnosti.

Oni su obećali nastavak političke, materijalne i humanitarne podrške Ukrajini i pomoć u obnovi nakon završetka ruske agresije. Najavili su i četvrti paket sankcija Rusiji.

Mišel kaže da će Versajska deklaracija ući u anale EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će Versajska deklaracija ostati upisana u anale Evropske unije jer predstavlja strateški plan za jačanje njenog suvereniteta.

„Ruska agresija predstavlja tektonsku promenu u evropskoj istoriji“, navodi se u saopštenju Versaja. Ta tektonska promena je otkrila i neke slabosti u EU, poput njene velike zavisnosti od ruskih energenata, a sada šefovi država izražavaju spremnost da je otklone.

Šarl Mišel
Šarl Mišel foto: printscren

„Suočeni sa rastućom nestabilnošću, strateškom konkurencijom i bezbednosnim pretnjama, odlučili smo da preuzmemo veću odgovornost za našu bezbednost i preduzmemo dalje odlučne korake ka izgradnji evropskog suvereniteta, smanjenju naše zavisnosti i osmišljavanju novog modela rasta i investicija za 2030. godinu“, navodi se u saopštenju. rekao je..

EU će raditi na energetici u tri oblasti

Mišel je rekao da će EU u narednom periodu raditi na energetici u tri oblasti: porast cena i njihov uticaj na porodice i privredu, smanjenje zavisnosti, posebno od Rusije, i priprema plana za sledeću zimu.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je četvrti paket sankcija „sve na stolu, nema tabua” i da je zabrana uvoza ruskog gasa i isključenje ključnih ruskih banaka, Sberbanke i Gasprombanke, iz međunarodnog sistema razmene finansijskih podataka. SVIFT nisu isključeni.

Versajskom deklaracijom lideri su obećali da će ojačati suverenitet u oblasti energetike, odbrane i ekonomije.

Suverenitet znači da možemo da biramo partnere od kojih ne zavisimo“, rekao je Makron.

Diverzifikacija puteva snabdevanja

Cilj smanjenja zavisnosti od ruskih energenata može se postići diverzifikacijom puteva snabdevanja, uključujući tečni prirodni gas, ubrzanjem razvoja obnovljivih izvora energije i poboljšanjem međusobnog povezivanja energetskih mreža u Uniji, navodi se u saopštenju.

Lideri su takođe najavili povećanje izdataka za odbranu u svojim budžetima.

U Versajskoj deklaraciji se navodi da će se raditi i na jačanju ekonomske baze, kako bi privreda bila otpornija, konkurentnija i spremna za zelenu i digitalnu tranziciju, ne zanemarujući nikoga.

U tom smislu ističu da će kroz strateška partnerstva obezbediti kritične sirovine, diversifikovati lance snabdevanja poluprovodnicima i razviti kapacitete za proizvodnju čipova sa ciljem da do 2030. godine dostignu 20 odsto udela u svetskoj proizvodnji čipova.

Evropska unija
Evropska unijafoto: Profimedia

Što se tiče zahteva Ukrajine za ubrzano članstvo u EU, u saopštenju se pozdravljaju evropske težnje Ukrajine, ali bez konkretnih obećanja.

„Savet je pozvao Komisiju da sačini mišljenje o zahtevu. "Dok to čekamo, bez odlaganja ćemo ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo", navodi se u saopštenju.

Neformalni samit održan je u Versajskoj palati, gde je 1919. godine potpisan mirovni sporazum kojim je i formalno okončan Prvi svetski rat, ali koji se smatra i jednim od razloga za izbijanje Drugog svetskog rata.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.