KO JE NOVI AMBASADOR SAD U SRBIJI? Prekaljeni DIPLOMATA, poznavalac REGIONA i Bajdenov blizak PRIJATELJ!
Kristofer Hil, Foto: Printscreen/Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

potvrđeno!

KO JE NOVI AMBASADOR SAD U SRBIJI? Prekaljeni DIPLOMATA, poznavalac REGIONA i Bajdenov blizak PRIJATELJ!

Hil je 14. decembra prošle godine poručio pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku

Objavljeno:

Američki Senat potvrdio je da je Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji.

To je objavljeno na Tviter nalogu Demokratske većine u Senatu SAD, gde je istovremeno potvrđeno imenovanje još nekoliko američkih ambasadora.

Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Americki predsednik Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra prošle godine Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik americkog predsednika Bajdena.

Hil je bio specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

1 / 4 Foto: Profimedia

Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani.

Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra prošle godine poručio pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je ukazao da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.

Američki diplomata je tokom pretresa istakao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima

Srbija je kljucna za stabilnost i napredak na Žapadnom Balkanu. Napredak Srbije je kljucan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi - izjavio je Hil.

On je tada podsetio da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije ucestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, te da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

Hil je bio šef pregovaračkog tima u Bosni i Hercegovini, kada je blisko sarađivao sa Ričardom Holbrukom, kao njegov zamenik na mirovnim pregovorima u Dejtonu 1995. godine.

Holbruk je opisao Hila kao: „brilijantnog, neustrašivog i argumentovanog“. Hil je rekao da su pregovori sa Bošnjacima, Srbima i Hrvatima bili uspešni jer su sve strane: „sve bile spremne da se nagode“.

Bonus video:

03:04

Fila na godišnjicu smrti Miloševića otkrio šokantne detalje NJEGOVOG HAPŠENJA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.