Tramp je NEZNALICA: Kineski list OPLEO po novom predsedniku SAD!
Foto: AP / John Bazemore

peking crven od BESa

Tramp je NEZNALICA: Kineski list OPLEO po novom predsedniku SAD!

Ne može se pregovarati o politici jedne Kine. Tramp je neuk u diplomatiji kao dete - ocenjuje list Global tajms
Objavljeno:

Kineski list Global tajms nazvao je novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa "neznalicom". List je to učinio pošto je Tramp izjavio da će preispitati stav SAD prema Tajvanu, što je jedno od najosetljivijih pitanja odnosa SAD i Kine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tramp je u nedelju u intervjuu za televiziju Foks rekao da neće smatrati "obavezujućom politiku da je Kina samo jedna, osim ako ne sklopimo sa Kinom sporazum koji bi imao veze i s drugim stvarima, uključujući trgovinu".

- Neću da mi Kina govori šta treba da radim! - rekao je Tramp u intervjuu braneći svoj nedavni telefonski razgovor sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, koji je razgnevio Peking.

foto: Reuters / Aly Song

- Ne može se pregovarati o politici jedne Kine. Tramp je neuk u diplomatiji kao dete! - ocenio je list koji je pod kontrolom KP Kine, i dodao da ako novi predsednik SAD bude otvoreno podržao nezavisnost Tajvana, Kina bi "mogla onda da podrži snage neprijateljski raspoložene prema SAD".

Tramp je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalne konkurencije američkim kompanijama. Kineske vlasti nisu komentarisale Trampovu izjavu.

foto: Reuters / Aly Song

Tajvan se od Kine otcepio po završetku građanskog rata i komunističke revolucije 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang koja se sklonila na to ostrvo, ali ga Kina i dalje smatra delom svoje teritorije.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.