DA LI SLIČNOST IZMEĐU ČERČILA I ZELENSKOG ZAISTA POSTOJI? Sami zaključite
Volodimir Zelenski, Foto: EPA / STEPAN FRANKO

neverovatno

DA LI SLIČNOST IZMEĐU ČERČILA I ZELENSKOG ZAISTA POSTOJI? Sami zaključite

- Ono što ga je učinilo tako inspirativnim je njegova hrabrost - rekao je on.

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski očigledna je meta ruskih osvajača. Ipak, on je u ponedeljak uveče objavio video snimak sa njegovog radnog mesta, koji je delom ličio na selfi, a delom na predsednički govor.

Ovaj bivši komičar je u svom stilu govor počeo crnim humorom.

- Znate, nekada smo govorili da je ponedeljak težak dan. U našoj zemlji je rat, svaki dan nam je ponedeljak. Sada smo navikli da su nam svaki dan i svaka noć takvi - rekao je tada Zelenski.

Sve dok odnosi između Rusije i Ukrajine nisu eskalirali, čitav svet je Zelenskog znao kao sporednog igrača na političkoj sceni i lidera jedne zemlje... Amerikancima je postao poznat nakon što se 2019. godine u medijima pojavila vest da je Tramp u svom razgovoru sa Zelenskim u negativnom kontekstu pominjao Džoa Bajdena.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

Trampa sada nema, ali dok on, prema pisanju CNN-a koristi društvene mreže kako bi se obračunao sa neistomišljenicima, Zelenski koristi kratke video snimke, koje objavljuje na društvenim mrežama kako bi dobio podršku.

Zelenski vs. Čerčil

Mnogi njegove govore upoređuju sa Čerčilom posebno zbog veštog korišćenja medija i tehnologije u političke svrhe.

Čini se da je Zelenski zamenio Čerčilovo korišćenje radija i kuglane, svojim pametnim telefonom i prepoznatljivom zelenom majicom.

Ova poređenja postala su još glasnija nakon sinoćnog govora pred britanskim poslanicima, posebno nakon što je koristio delove čuvenog Čerčilovog govora kojim je on motivisao Britance tokom Drugog svetskog rata.

Dok se obraćao poslanicima Zelenski je situaciju u njegovoj zemlji uporedio sa situacijom u kojoj je nalazila Velika Britanija tokom rata.

- Nećemo odustati i nećemo izgubiti. Borićemo se do kraja, na moru, na kopnu u vazduhu. Nastavićemo da se borimo za našu zemlju po svaku cenu - rekao je juče Zelenski u svom video obraćanju, ponavljajući neke od Čerčilovih reči.

Nakon njegovog govora Donji dom britanskog Parlamenta uputio mu je aplauze i ovacije.

Međutim i pored svih ovih aplauza malo je verovatno da će SAD uvesti zonu zabrane letenja, koju ukrajinski predsednik toliko želi.

Vinston Čerčil
Vinston Čerčilfoto: Profimedia

Ono što je razlika između Zelenskog i bivšeg britanskog premijera je što je Čerčil na kraju ipak uspeo da ubedi SAD da uđu u rat, dok je Zelenskom više puta ponovljeno da Amerika neće podići nuklearno oružje protiv Rusije, jer bi to moglo da dovede do Trećeg svetskog rata.

Još jedna od razlika je to što je pre izbijanja Drugog svetskog rata Čerčil već bio ratni vođa, heroj, a u vreme kada je preuzeo dužnost premijera 1940. godine već je iza sebe imao nekoliko skandala i važio je za uspešnog pisca. On je više bio na strani imperijalizma, nego što je zapravo verovao u demokratiju.

Zelenski je u tom smislu bliži Lehu Valensu, poljskom sindikalcu koji je na kraju postao revolucionar i vođa.

Treći na listi je ni manje ni više nego Ronald Regan koji je pre nego što je postao predsednik SAD snimao filmove o šimpanzama.

"Zelenski će ući u istoriju"

Hrabrost Zelenskog čak i u trenucima kada se čini da nema mnogo šansi, upravo je ono što oduševljava ljude širom sveta. Iako je Putinova strategija, prema pisanju CNN-a, do sada bila pomalo nespretna, činjenica je da Putin iza sebe ima velike resurse i mnogobrojnu vojsku. Mnoge ova borba asocira na borbu Davida i Golijata.

- On je skriven, okružen je neprijateljskim snagama, a i dalje je u stanju da komunicira sa ljudima na vrlo pametan, harizmatičan, strastven i inovativan način - kaže američki istoričar Daglas Brikli.

Brinkli dodaje da će Zelenskog istorija pamtiti kao svojevrsnog mučenika koji se borio za demokratiju.

- Ono što ga je učinilo tako inspirativnim je njegova hrabrost - rekao je on.

Majk Volc, republikanac iz Floride rekoa je u nedelju u razgovoru za CNN da ga Zelenski podseća na Čerčila 21. veka, ali je takođe upozorio ukrajinskog lidera da mora da bude oprezniji.

- Ako pogledate istoriju, Džordž Vašington je održao revoluciju tako što je ostao živ. Uloga Zelenskog je da živi i da nastavi da služi kao simbol otpora - rekao je on.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.