PRESEKLI! Velika Britanija zabranila svojim vojnicima da se bore u Ukrajini
Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrana

PRESEKLI! Velika Britanija zabranila svojim vojnicima da se bore u Ukrajini

Sekretar za saobraćaj Grant Šaps je takođe naglasio da će svi britanski vojnici koji pokušaju da prekrše ovu zabranu počiniti "prestup za vojni sud“, jer su njihovi postupci doveli do "opasne situacije“

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane Velike Britanije upozorilo je osoblje da im je zabranjeno da putuju u Ukrajinu i da će oni koji prekrše biti disciplinski kažnjeni.

"Svom službenom osoblju zabranjeno je da putuje u Ukrajinu do daljnjeg. Ovo važi bez obzira da li je službenik na odsustvu ili ne. Osoblje koje putuje u Ukrajinu suočiće se sa disciplinskim i administrativnim posledicama", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Upozorenje je usledilo nakon izveštaja u listu "The Sun" u kojem se navodi da je 19-godišnji gardista Koldstrima, sa sedištem u kasarni u Vindzoru, napisao oproštajno pismo svojim roditeljima i kupio kartu za Poljsku tokom vikenda, sa namerom da pređe u Ukrajinu.

Veruje se da je on jedan od četvorice britanskih vojnika za koje se veruje da su dezertirali, i da su verovatno na putu ka Ukrajini, gde Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju za "demilitarizaciju i denacizaciju" zemlje.

"Stvar za vojni sud"

Sekretar za saobraćaj Grant Šaps je takođe naglasio da će svi britanski vojnici koji pokušaju da prekrše ovu zabranu počiniti "prestup za vojni sud“, jer su njihovi postupci doveli do "opasne situacije“.

"Postoji velika razlika između Velike Britanije koja šalje svoju vojsku i nekih ljudi koji krše naš zakon i koji će to učiniti... Jasno je da želimo da budemo sigurni da se pomoć koju pružamo vrši na zvaničan način poput anti- tenkovskih raketa koje smo obezbedili pre i tokom ovog sukoba, kao i 22.000 Ukrajinaca koje smo obučili“, rekao je Šaps za "Dobro jutro, Britanijo" na ITV-u u sredu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Trenutno su sva putovanja u Ukrajinu zabranjena prema zvaničnim vojnim savetima Velike Britanije.

Sekretar odbrane Ben Volas ranije je pozvao Britance da ne putuju u Ukrajinu da bi se pridružili borbama, rekavši da ne "želi da vidi kako Britanci ubijaju više nego što ja želim da vidim Ukrajince" usred "veoma opasne" situacije tamo.

Volas je to rekao nakon što je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras ranije rekla da će "apsolutno" podržati britanske državljane koji su odlučili da pomognu u borbi protiv ruske invazije.

Upitan u intervjuu za Bi-Bi-Si krajem februara o pozivu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog strancima da se pridruže borbi njegove zemlje protiv Rusije, Trus je rekao da se oni koji se opiru akcijama Moskve "bore za slobodu i demokratiju ne samo za Ukrajinu već i za celu Evropu".

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

Upitana da li bi podržala Britance da odu u Ukrajinu da se bore, ona je rekla:

"Apsolutno, ako je to ono što oni žele da rade".

Dauning strit 10 je, međutim, brzo suprotstavio izjavu visokog britanskog diplomate, a zvanični portparol premijera Borisa Džonsona je rekao:

"Smatramo da je najbolji način da trenutno pomognemo Ukrajini tako što ćemo osigurati da Putin ne uspe… Postoji nekoliko načina na koje Britanci mogu da pokažu svoju podršku za to, a ukrajinska ambasada u Londonu objavljuje informacije o tome kako Britanci mogu da podrže rat u Ukrajini. Ipak, savetujemo ih da trenutno ne idu na putovanje u Ukrajinu".

1 / 8 Foto: Profimedia

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojsci da stavi nacionalne snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti nakon komentara britanskog ministarke spoljnih poslova koja je upozorila da ako ruska vojna operacija u Ukrajini ne bude "zaustavljena", to može dovesti do sukoba sa NATO-om.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

02:28

Na ovom mestu pronađeno je beživotno telo devojčice Valentine iz Subotice!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.