ŽENA ZBOG KOJE JE PREMIJER ZAEV PAO! Školovala se na Oksfordu, bila je optužena da je učestvovala u "VELIKOJ AFERI"
Zaev i Arsovska, Foto: Printscreen/Youtube/Канал 5 Телевизија

OTKRIVAMO

ŽENA ZBOG KOJE JE PREMIJER ZAEV PAO! Školovala se na Oksfordu, bila je optužena da je učestvovala u "VELIKOJ AFERI"

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je sinoć ostavku

Objavljeno: 13:04h

Posle velikog poraza socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva i njihovog albanskog partnera DUI na lokalnim izborima, Severna Makedonija će najverovatnije uskoro izaći na nove parlamentarne izbore.

Nakon što je Zaev SDSM izgubio Skoplje i Ohrid, Bitolj i Đevđeliju (pobedio u samo 7 opština) i Albansku demokratsku uniju za integraciju dva najveća makedonska albanska grada, Tetova i Gostivara, Zaev je podneo ostavku.

Ključan je bio poraz u glavnom gradu Skoplju, gde je trijumfovala nezavisni kandidat, 42-godišnja Danela Arsovska, uz podršku makedonske desničarske antievropske opozicione stranke VMRO DPMNE (koja je osvojila 20 opština) i njenih albanskih partnera, Saveza za Albance i Besa.

Zoran Zaev
foto: Profimedia

Danela Arsovska je prva žena na čelu makedonske prestonice u istoriji, važi za proevropsku političarku, pa iako je na vlast došla uz pomoć makedonskih desničarskih radikala, mnogi se već pitaju kako će izgledati njihova neformalna koalicija i šta im je obećalo pitaju je. Ona je, međutim, već uradila ono što im je značila njena pobeda – svrgavanje Zaeva i nove parlamentarne izbore.

Naime, Arsovska je član Nacionalnog saveta za evropske integracije i svojevremeno prva žena predsednica Privredne komore Makedonije. Osim u Makedoniji, mlada pravnica i ekonomista studirala je na Oksfordu i Univerzitetu Šefild, ima impresivnu međunarodnu karijeru. Od 2016. godine je član ICSID komisije Svetske banke u Vašingtonu, a od 2017. godine član Suda za pomirenje OEBS-a. Ženeva i predstavnik Severne Makedonije u Međunarodnoj privrednoj komori (ICC).

Danela Arsovska
foto: Printscreen

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je uspela da preživi tzv. bugarska afera. Naime, njen konkurent iz vladajućeg SDSM-a Petra Šilegov optužio je nju (i njenog supruga) da su 2011. godine dobili bugarsko državljanstvo. Ona je to demantovala, ali je senka ostala, ali kako bilo, afera joj nije naudila na izborima. Govori engleski, nemački i bugarski jezik.

Zaev je na vlast došao 2016. godine, kada je Makedonija bila na velikoj prekretnici, odnosno ćorsokaku, daleko od bilo kakvih evroatlantskih procesa. Nakon toga je zaključio istorijski Prespanski sporazum sa Grčkom, kojim je država promenila ime u Severna Makedonija. Nakon toga, Grčka je otvorila vrata svojim evropskim ambicijama, jer je do tada, zbog imena zemlje, onemogućavala svaki napredak susedne zemlje u toj oblasti.

Zoran Zaev
foto: Profimedia

Makedonija je trebalo da postane članica NATO-a 2008. godine, zajedno sa Hrvatskom i Albanijom, ali je zbog grčkog veta to morala da odloži do pandemije 2020. godine, a onda je konačno dobila priliku da otvori pregovore o pristupanju EU. Ali onda je uskočila Bugarska koja je više od godinu dana blokirala početak pristupnih pregovora, a poslednji udarac Zaevu je zadat nedavno na samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, gde je zapravo rečeno da neće biti proširenja u narednih deset godina. To je bio poslednji ekser u Zaevov politički kovčeg.

Opoziciona VMRO DPMNE je stalno napadala Zaeva zbog promene imena države i tako nije dobila željeni rezultat. Podsećanja radi, bivši premijer i moćni lider VMRO Nikola Gruevski pobegao je u Mađarsku (autom sa mađarskim diplomatskim tablicama) pod krilo svog saveznika Viktora Orbana posle presude za korupciju, i navodno čeka povratak na vlast u svom budimpeštanskom svetilištu. da bi trijumfovao.vratio u zemlju.

Pred Severnom Makedonijom su teški dani, a sada je pitanje da li će Brisel reagovati i kako, jer su lokalni izbori najava povratka ultradesničarske, antievropske i proruske VMRO na vlast.

Pitanje je svakako da li će Arsovska sada biti zadovoljna Skopljem na krilima ove pobede ili će pokušati nešto i na nacionalnom nivou.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.