RAZJAŠNJENO KAKO SE POVEĆAO BROJ ZARAŽENIH OD KORONE: Najveći problem su Albanci!
On ukazuje i na još jednu činjenicu - loš odnos između države i religioznih zajednica, Foto: EPA

koronavirus

RAZJAŠNJENO KAKO SE POVEĆAO BROJ ZARAŽENIH OD KORONE: Najveći problem su Albanci!

On kaže da je do pogoršanja zdravstvene situacije i povećanja broja novoobolelih u toj državi poslednjih dana

Objavljeno:

Profesor politikologije na Univerzitetu "Ćirilo i Metodije" u Skoplju Nenad Marković ocenio je da trenutna situacija u Severnoj Makedoniji nije dobra i da ne ide u dobrom smeru ni sa epidemiološkog, ni sa društveno-političkog stanovišta.

- U Makedoniji se nisu poštovale preporuke za uzdržavanje od velikih porodičnih skupova - kaže Marković i napominje da pored albanskih, odnosno većinski muslimanskih opština, veliki broj zaraženih i u "makedonskim", Štip, Centar i Aerodrom u Skoplju.

On kaže da je do pogoršanja zdravstvene situacije i povećanja broja novoobolelih u toj državi poslednjih dana došlo iz nekoliko razloga, od kojih izdvaja neodgovoran pristup stanovništva, nedisciplinu u pridržavanju mera nadležnih tokom obeležavanje meseca Ramazana što, kako kaže, ne bi smelo da dovede do daljeg porasta animoziteta između dve etničke zajednice, Makedonaca i Albanaca.

On ukazuje i na još jednu činjenicu - loš odnos između države i religioznih zajednica. To je, kako kaže, dovelo i do odluke da se otvore džamije "bez da se konsultuje bilo ko" i da se održi molitva u skopskoj džamiji povodom Bajrama.

Odgovarajući na pitanje o političkoj situaciji u Makedoniji, smatra da je jako loše što se još uvek ne sastaje Sobranje.

- Svakako, izbori moraju da se održe u julu ili avgustu, bez obzira na epidemiološko stanje. Počelo je poslednjih dana da se govori o tzv. vladi nacionalnog spasa, koja bi se suočila sa pandemijom i koja bi rešila velike ekonomske probleme i potom pripremila zemlju za normalne tokove. Ipak, zasad nema preteranog odjeka na tu ideju - napominje Marković.

Povodom istupa lidera albanske vladajuće stranke u Severnoj Makedoniji - DUI, Alija Ahmetija da je došlo vreme da sledeći premijer te zemlje bude etnički Albanac, Marković ističe da Ahmeti pokušava da ucenjuje jer zna da ni SDSM ni VMRO-DPMNE neće pobediti sa velikom razlikom na izborima.

- On pokušava da poveća svoj ucenjivački kapacitet. Istovremeno, problem za mogućeg premijera Albanca iz njegove stranke je taj što je dobio "šamar" od drugih albanskih opozicionih stranaka - koje su ga podržale 2017. godine, a samo on politički profitirao.

- Sada su mu poručili da prestane da sanja i da "prodaje" populističke teze. A to su učinili i vodeći albanski intelektualci u Severnoj Makedoniji - precizirao je Marković.

On objašnjava da čak ni "makedonske" stranke nemaju problem sa time da premijer bude etnički Albanac, već da je posredi to da je DUI predugo na vlasti i da, kako kaze, pokazuje veliki umor.

- U pitanju je stranka prema kojoj svi gube strpljenje. Danas je bio zanimljiv naslov u novinama - da DUI otvara velika pitanja, ali zatvara svoja vrata za koalicije. Ovakvom ili sličnim izjavama definitvno smanjuje koalicioni kapacitet - zaključio je Marković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.