SRAMOTAN POTEZ MAKEDONSKE VLADE: Veličaju ustaštvo u nacizam, Srbi ne veruju šta vide!
Makedonija, ilustracija, Foto: AP

zašto to

SRAMOTAN POTEZ MAKEDONSKE VLADE: Veličaju ustaštvo u nacizam, Srbi ne veruju šta vide!

Ovakav potez Pošte naišao je na velika negodovanja i osude Srba

Objavljeno:

Vlada Republike Severne Makedonije izdala je poštansku marku na kojoj je prikazana mapa nekadašnje ustaške i fašističke Nezavisne Države Hrvatske, jednog od glavnih satelita nacističke Nemačke i fašističke Italije.

Pošta Severne Makedonije je pred proslavu Dana pobede nad fašizmom 9. maja, izdala krajnje neprimerenu i skandaloznu poštansku marku u okviru serije "Severna Makedonija u EU - Hrvatska" sa kartom Nezavisne Države Hrvatske u proširenim granicama kakve je imala tokom Drugog svetskog rata.

foto: Printscreen/Facebook

Vlasti Severne Makedonije su pustile, u opticaj marku sa mapom fašističke tvorevine koja je ubila blizu milion Srba, a u čijim su se okvirima nekada nalazili ceo Srem i Raška oblast (Srbija) kao i cela Republika Srpska.

Ovakav potez Pošte naišao je na velika negodovanja i osude Srba, kao i dve najveće srpske organizacije u Makedoniji, Demokratske Partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića i Srpske Zajednice u Makedoniji.

Ovakav potez Skoplja ne treba da nas čudi. U vreme Kraljevine Jugoslavije, dakle pre izbijanja Drugog svetskog rata, makedonski separatisti i teroristi iz redova VMRO-a, gajili su bliske veze sa ustašama u Italiji i zajedno su učestvovali u organizaciji i izvršenju atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića od Jugoslavije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.