Bivši šef CIA: Na Balkanu će se menjati granice!
Foto: AP

Samo da rata ne bude

Bivši šef CIA: Na Balkanu će se menjati granice!

Najopasnije mesto na Balkanu trenutno je Makedonija, ne samo zbog problema makedonskih Albanaca i makedonskih pravoslavaca, već i zbog toga što među samim pravoslavcima u Makedoniji postoje nesuglasice
Objavljeno: 14:27h

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer kaže da će Republika Srpska opstati i da misli da su "velike šanse da će se granice na Balkanu menjati". Mejer je u intervjuu za "Večernje novosti" iznio mišljenje da će se "menjati granice na Kosovu, takođe i u BiH i u Makedoniji". - Najopasnije mesto na Balkanu trenutno je Makedonija, ne samo zbog problema makedonskih Albanaca i makedonskih pravoslavaca, već i zbog toga što među samim pravoslavcima u Makedoniji postoje nesuglasice - smatra Mejer. On je na pitanje o opstanku Republike Srpske kazao da je po njemu "samo pitanje u kojoj formi" će ona opstati.

foto: AP
Mejer, koji je i sam bio svedok krvavog sukoba na našim prostorima početkom devedesetih godina prošlog veka, objašnjava da je iz sadašnje perspektive teško reći da SFRJ nije trebalo da se raspadne, ali da Zapad nije želeo pregovore u trenucima kada je moglo da se pregovara. - Danas je najvažnije to što je doneo Dejtonski sporazum - a to je bio kraj rata. Ipak, aneks 4 u sporazumu, koji zapravo predstavlja formiranje BiH, želja je ljudi na Zapadu da kreiraju multietničku demokratsku državu, a to se nije dogodilo. Mnogima od nas je i tada bilo jasno da se to neće desiti. Federacija od prvog dana ima specijalan odnos sa Hrvatskom, a Republika Srpska sa Srbijom - istakao je on. (Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.